≫ 

NAJNEIZVESNIJI IZBORI U MAKEDONIJI U PROTEKLIH 10 GODINA: Rivalske stranke proglasile pobedu, na ulicama slavlje (FOTO) (VIDEO)

Pravo glasa imalo je 1.784.416 birača, od kojih je 230.122 onih koji su na posebnom spisku, jer se smatra da ne žive u Makedoniji

  • 0

Na vanrednim parlamentarnim izborima u Makedoniji, posle prebrojanih 88,76 odsto glasova, vladajući VMRO-DPMNE osvojio je 38,36 odsto glasova, a SDSM 36, 33 odsto, pokazali su najnoviji rezultati Državne izborne komisije.

U MAKEDONIJI DANAS VANREDNI PARLAMENTARNI IZBORI: Nada za izlaz iz političke krize

Na osnovu tih rezultata, lider VMRO-DPMNE Nikola Gruevski proglasio je noćas, pola sata iza ponoći, pobedu svoje partije na izborima u Makedoniji, ističući da to nije pobeda koalicije koju predvodi VMRO-DPMNE već pobeda Republike Makedonije.

Pojačano je prisustvo policije, naročito ispred izbornog štaba VMRO DPMNE. Do sada nije bilo nereda niti incidenata na ulicama glavnog grada Makedonije.

U svom obraćanju, Nikola Gruevski se zahvalio svim građanima koji su, kako je rekao, doprineli mirnoj i demokratskoj atmosferi na izborima.

- Na osnovu 88,6 odsto obrađenih glasova, VMRO DMNE je pobednik izbora. Ovo je deseta pobeda VMRO - rekao je Gruevski.

Foto: AP/Tanjug Foto: AP/Tanjug

On se zahvalio svojim glasačima, koji mu ukazuju poverenje svih ovih godina. Naveo je da sledi posao oko formiranja koalicije i Vlade Makedonije, ali pre svega rešavanja problema oko krize.

Lider Socijaldemokratskog saveza Makedonije (SDSM) Zoran Zaev izjavio je večeras da opoziciona koalicija na čelu s tom strankom prema poslednjim podacima ima jedan mandat više od VMRO DPMNE.

Foto: AP/Tanjug Foto: AP/Tanjug

Prema preliminarnim rezultatima Državna izborne komisije, objavljenim na osnovu 70,89 odsto prebrojanih biračkih mesta, VMRO DPMNE je osvojila 39,52 odsto, SDSM 36,22 odsto, DUI 7,12 odsto, BESA 4,42 odsto, Alijansa za Albance 2,84, PPA 2,62 odsto glasova biračkog tela.

Foto: AP/Tanjug Foto: AP/Tanjug

Vladajući VMRO-DPMNE proglasio je večeras pobedu na vanrednim parlamentarnim izborima u Makedoniji, a iz štaba opozicione SDSM tvrde da su dve rivalske stranke u poziciji fifti-fifti, odnosno da obe imaju osvojen po 51 mandat.

Portparol Ivo Koteski je u štabu VMRO-DPMNE rekao da je to 10. pobeda te stranke.

- Pobedili smo sa 10:0. Danas se dogodila 10. put po redu pobeda VMRO-DPMNE - rekao je Koteski i naveo da je razlika u glasovima 20.000.

Generalni sekretar opozicione SDSM Petar Šilegov ranije večeras proglasio je izbornu pobedu te stranke u svim većim gradovima na vanrednim parlamentarnim izborima, koji su održani u Makedoniji.

"Velika pobeda u Skoplju, pobeda u Bitolju, Kumanovu, Strumici, Strugi, Kavadarcima, Gostivaru, Debru...Sve to govori da je na vidiku velika pobeda građana Makedonije", rekao je Šilegov u izbornom štabu SDSM, ocenivši da režim lidera vladajuće VMRO DPMNE Nikole Gruevskog postaje prošlost.

Međutim, prema prvim preliminarnim rezultatima, koje je navela Državna izborna komisija, vladajuća VMRO-DPMNE Nikole Gruevskog vodi za pet odsto glasova u odnosu na opozicionu SDSM Zorana Zaeva.

Foto: Telegraf.mk Foto: Telegraf.mk

Na osnovu obrađenih 163.291 glasačkog listića, VMRO-DPMNE je osvojila 41,21 odsto, a SDSM 35,45 odsto biračkog tela.

Kako je javio izveštač Tanjuga, albanska partija DUI Alija Ahmetija je dobila 7,25 odsto glasova, BESA 7,28 odsto, DPA 3,59 odsto…

Najveće iznenađenje današnjih vanrednih parlamentarnih izbora u Makedoniji je albanska partija BESA.

Foto: AP/Tanjug Foto: AP/Tanjug

Prema prvim preleminarnim rezultatima Državne izborne komisije, BESA je osvojila 7,23 a do sada najveća albanska partija DUI Alija Ahmetija 6,66 odsto glasova.

Dosadašnja drugopozicionirana DPA Menduha Tačija je, prema istim rezultatima, osvojila tek 3,16 odgto biračkog tela.

Foto: AP/Tanjug Foto: AP/Tanjug

Celovita slika izbornih rezultata na varednim parlamentarnim izborima u Makedoniji očekuje se u ponoć, najavila je Državna izborna komisija (DIK).

Na osnovu obrađenog 163.291 glasačkog listića, odnosno nešto manje od deset odsto, VMRO-DPMNE je na trećem mestu je albanska partija DUI Alija Ahmetija koja je dobila 7,25 odsto glasova, BESA 7,28 odsto, a DPA 3,59 odsto…

Foto: Tanjug/Edib Tahirović Foto: Tanjug/Edib Tahirović

Prema podacima Državne izborne komisije, do 17 sati na birališta je izašlo 60,38 odsto birača.

Najveća izlaznost je zabeležena u četvrtoj izbornoj jedinici (Strumica, Kavadarci, jugoistok zemlje) u kojoj su nosioci izbornih lista VMRO DPMNE i SDSM lideri tih stranaka, Nikola Gruevski i Zoran Zaev.

Pravo glasa imalo je 1.784.416 birača, od kojih je 230.122 onih koji su na posebnom spisku, jer se smatra da ne žive u Makedoniji.

Foto: AP/Tanjug Foto: AP/Tanjug

U šest izbornih jedinica u Makedoniji bira se 120 poslanika u Sobranju, dok sedma izborna jedinica, za inostranstvo, u kojoj se glasalo juče, daje do tri poslanika.

Pogledajte kako se u Prilepu slavi pobeda VMRO DPMNE Nikole Gruevskog na izborima:

Izbori su prošli bez većih incidenta.

(Telegraf.rs / Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA