Neverovatan obrt: Albanci DOSTAVILI ORUŽJE džihadisti koji je izvršio masakr u Nici

Uhapšeni Albanci, koji su Bulela snabdeli oružjem, brane se da nisu znali kako će ga upotrebiti

  • 16

Francuske vlasti uhapsile su jedanaestoro osumnjičenih da su snabdevali oružjem džihadistu Mohameda Lauaježa Bulela, koji je 14. jula u terorističkom napadu kamionom u Nici ubio 86 ljudi i povredio oko 300. Među uhapšenima ima dosta Albanaca.

NAPAD U NICI: Kamion uleteo u masu, 80 MRTVIH, više od 100 povređenih, 42 u kritičnom stanju! (FOTO) (VIDEO)

Povodom istrage o napadu za koji je odgovornost preuzela Islamska država, francuski specijalci su juče priveli deset osoba u Nici, a jednu u petak u Nantu - pišu Večernje novosti.

Oni se dovode u vezu sa albanskim parom Artanom Henajom (38) i Enkeledžom Zace (49), koji su pritvoreni nekoliko dana posle napada pod optužbom da su ubicu snabdeli automatskim pištoljem kalibra 7,65 milimetara, iz kog je tokom terorističkog napada pucao na policiju.

Tom prilikom, u julu prošle godine, uhapšeno je ukupno pet osoba, od kojih ostale, kao i ubica, imaju poreklo iz Tunisa. Svi oni, uključujući i albanski par, branili su se da nisu znali u koje će svrhe Bulel upotrebiti oružje i da nisu bili upoznati s njegovim terorističkim planom.

Utvrđeno je, inače, da su svi oni bili u kontaktu s ubicom pre napada.

Izvori bliski istrazi ističu da je juče uhapšena grupa bila bliska bračnom paru Albanaca, a sumnja se da su možda pružili logističku podršku i Bulelu pomogli da izvrši atentat. Za njih se kaže da pripadaju kriminalnom miljeu koji je krijumčario oružje.

Neke od ovih osoba dovode se u vezu sa kalašnjikovim pronađenim u jednoj garaži u Nici krajem jula, u okviru istrage o terorističkom napadu.

Prema francuckim zakonima, u slučaju sumnji za terorizam, pritvor može da traje četiri dana, pre eventualnog podizanja optužnice.

(Telegraf.rs/Večernje novosti)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA