PANIKA ZBOG LAŽNIH LEKOVA U SRPSKIM APOTEKAMA: Neuhvatljiva mafija ih potura narodu, potrebna je hitna akcija

- Četiri osobe koje su uhapšene ove godine radile su u firmi koja je uredno registrovana u Agenciji za privredne registre za distribuciju lekova. Apoteci su dali rabat i po nižim cenama im prodali falsifikovane lekove - otkrio je šef odseka za suzbijanje kriminala u oblasti intelektualne svojine u MUP mr Mikailo Tijanić

  • 12

Na tržištu Srbije 10 odsto lekova je falsifikovano, ove godine je zbog toga u Srbiji podneto 15 krivičnih prijava dok su četiri osobe uhapšene, a ono što je gore od toga jeste činjenica da niko, pored prodaje na internetu, ne može da nam garantuje da ćemo i u apoteci sa receptom ili bez njega kupiti ispravan medikament.

SMRT VAS VREBA NA PIJACAMA: Evo šta STRAVIČNO može da vam se desi ako kupujete LEKOVE na buvljaku! (FOTO)

Falsifikovani lekovi najviše se prodaju putem interneta ali se, naime, mogu naći i u apotekama, rečeno je danas na konferenciji o falsifikovanju i krijumčarenju lekova. Falisfikatori osim što falsifikuju lekove koji ne sadrže neophodnu supstancu, falsifikuju i ambalažu pa markica Agencije za lekove i medicinska sredstva Srbije (ALIMS), koja bi trebalo da bude garant da je lek ispravan i registrovam, više ne može da daje sigurnost.

Na ovom skupu, između ostalog, rečeno je da naše tržište nije preplavljeno falsifikovanim lekovima ali da bez obzira na to procenat takvih u Srbiji predstavlja veliki problem protiv kog bi trebalo da se ujedine sve nadležne službe u saradnji sa Ministarstvom unutrašnjih poslova.

Šef odseka za suzbijanje kriminala u oblasti intelektualne svojine u Ministarstvu unutrašnjih poslova mr Mikailo Tijanić, policijski savetnik, naveo je da je u Srbiji 10 odsto lekova falsifikovano.

Foto: pixabay.com Foto: pixabay.com

- Mi nismo zemlja koja je preplavljena ovakvim lekovima. U regionu ima zemalja u kojima je taj procenat 30 pa i 40 odsto. Međutim, važno je ovo pitanje približiti javnosti koja nije upoznata sa svim detaljima. Takođe, potrebno je da sve službe ujedine i sprovode stalne akcije - kaže Tijanić.

RUTINSKA KONTROLA OTKRILA ČUDO: Policiija zaplenila 880 tabli neregistrovanih lekova u apotekama

On navodi da Interpol svake godine ima dve akcije tokok koje kontroliše tržište, i da su u njima ove godine uhapšene četiri osobe dok su protiv 15 podnete krivične prijave.

- Četiri osobe koje su uhapšene radile su u firmi koja je uredno registrovamna u Agenciji za privredne registre (APR) kao firma za distribuciju lekova. Oni su apoteci dali rabat i po nižim cenama im prodali falsifikovane lekove. Svi ti falsifikovani lekovi imaju i falsifikovanu ambalažu kao i onu srebrnu markicu Agencije za lekove koja je, takođe, falsifikovana, tako da je teško ustanoviti falsifikat. Često se dešava i da su apoteke deo firme - objašnjava Tijanić.

Foto: Tanjug/Danilo Peternek Foto: Tanjug/Danilo Peternek

OVAJ STRIP MOŽE DA VAM SPASI ŽIVOT: Inspektorka Lana Tafi otkriva sve o falsifikovanim lekovima

Tijanić napominje da je falsifikovanje lekova zapostavljena oblast a s tim u vezi ističe da za ovo delo ne postoji krivično delo.

- Kazna za falsikfikovanje lekova proizilazi iz krivičnog dela za ostale namernice dok u Hrvatskoj to nije slučaj. Mi moramo imati posebno krivično delo samo za falsifikovanje lekova. Takođe, problem je i mala kazna, ona je do tri godine zatvora - kaže Tijanić.

Foto:Ilustracija/ MUP Srbije Foto:Ilustracija/ MUP Srbije

RAZBIJEN LANAC ŠVERCA LEKOVA IZ SRBIJE: Uhapšena osmorica kosovskih Albanaca, zaplenjeno i oružje

Na pitanje Telegrafa.rs šta onda može da nam bude garant da smo u apoteci, koje se i dalje preporučuju kao najpouzdanije mesto za kupvinu lekova, uzeli ispravan medikament, dobili smo odgovor u vidu sleganja ramena.

Inače, u lancu suzbijanja falisfikovanih lekova, kažnjavaju se i apoteke koje se privremeno zatvaraju, a s obzirom na to da se radi o privrednom prestupu, kažnjavaju se i novčanom kaznom do tri miliona dinara.

Ukoliko ste imali dodir i iskustva sa falsifikovanim lekovima, molimo vas da to podelite sa nama, kako bismo zajedno stali na put ovoj vrsti kriminala. Molimo vas da nam objasnite gde ste ih kupili, koji su lekovi u pitanju, kao i da li ste imali tegobe, i kakve. Vaše iskustvo pošaljite na mail adresu: lj.racic@telegraf.rs. 

(Lj. Račić - lj.racic@telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Bogdan

    14. decembar 2016 | 15:44

    Sto ne kazete koji su to lekovi?

  • Minja

    14. decembar 2016 | 14:43

    Najviše me nervira to uporedjivanje, znate kod drugih je gore. Šta me briga kako je kod drugih ja u Srbiji kupujem lekove i 10 posto je previše

  • TRN

    14. decembar 2016 | 14:33

    Ispostavite spisak lažnih lekova.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA