OVAJ STRIP MOŽE DA VAM SPASI ŽIVOT: Inspektorka Lana Tafi otkriva sve o falsifikovanim lekovima

Lažni lekovi sadrže otrov za pacove, antifriz, prah cigle, a za fine glazure se koriste čak i farba za puteve i lak za parket

  • 1

Čak 96 odsto lekova, koji se prodaju preko neregistrovanh sajtova, i više od 50 odsto medikamenata, koji se prodaju na crnom tržištu, lažno je i opasno po život. Osim što prilikom njihove upotrebe, sasvim sigurno, izostaje željeni efekat, oni mogu izazvati i toksične reakcije, pa i da izazovu gubitak života.

LEKOVI UBIJU 750 SRBA GODIŠNJE: Oprez, možda ih i vi pijete pogrešno!

S obzirom na to da je kupovina putem interneta i na crnom tržištu sve veća, Agencija za lekove i medicinska sredstva Srbije (ALIMS) i Agencija za lekove Italije (AIFA), u saradnji sa Evropskim direktoratom za kvalitet lekova i brigu o zdravlju Saveta Evrope, napravili su strip "Lana Tafi". Strip, koji ima tri poglavlja, pre svega je, namenjen mladima, jer je među njima sve veća želja za mršavljenjem ili mišićavim telom, pa se samim tim ti lekovi najčešće i falsifikuju ali i kupuju putem interneta.

POLA SRBIJE UZALUD UZIMA ANTIBIOTIKE: Saznajte da li ste i vi među njima!

Od tri različlite priče u stripu, koji će se deliti učenicima, jedna je namenjena mladima od osam do 11, druga tinejdžerima od 12 do 15 godina, a u trećoj se glavna junakinja, istražiteljka Lana Tafi, juri potencijalne ubice odnosno ljude koji falsifikuju ili prodaju falisfikovane lekove. Strip u formi interaktivne igre - priče sa više krajeva, informiše mlade kako da prepoznaju falsifikovane lekove, gde ih ne treba kupovati a na koji način treba dolaziti do njih.

 Foto: Telegraf Foto: Telegraf

Ove LEKARIJE nikako ne naručujte preko neta!

Magistar farmacije Pavle Zelić iz Agencije za lekove i medicinska sredstva Srbije, inače vođa ovog projekta, objašnjava da je strip urađen sa ciljem da se mladi, koji nabavljaju lekove preko interneta i društvenih mreža, obrazuju i upozore na opasnost od lažnih lekova.

 Foto: Telegraf Foto: Telegraf

- Pokušali smo da gorku pilulu teških informacija upakujemo u zanimljivu oblandu interaktivnog stripa. Falsifikuju se svi lekovi, ali najčešće anabolički steroidi, lekovi za mršavljenje... Mladi ove proizvode koriste uglavnom u rekreativne svrhe i potpuno su nesvesni da time ozbiljno i dugoročno ugrožavaju svoje zdravlje - ukazuje Zelić.

Foto: Đorđe Ljubinković Foto: Đorđe Ljubinković

Falsifikovanje lekova je najbrže rastuća kriminalna delatnost na svetu sa ogromnom zaradom. Na svetskom tržištu, 10 odsto lekova je falsifikovano, a oni svake godine odnesu više od 100.000 života, kako zbog toksičnih efekta, tako i zato što su lažni pa nemaju prava dejstva.

SMRT VREBA S BUVLJAKA: Ako ste kupili ovo, u velikoj ste opasnosti!

Foto: freedigitalphotos.net Foto: freedigitalphotos.net

Za njihovu izradu, često se koriste toksične materije, pa se u lažnim lekovima mogu naći teški metali, antifriz, otrov za pacove, prah cigle, a boje se farbom za puteve i premazuju lakom za parket.

Uglavnom se falsifikuju takozvani lajf stajl lekovi, među kojima najčešće oni za lečenje erektilne disfunkcije i preparati za mršavljenje. Među falsifikovanim lekovima na srpskom tržištu, osim dijetetskih proizvoda, najviše je najskupljih medikamenata koji su uglavnom namenjeni obolelima od malignih bolesti, dijabetesa i drugih hroničnih bolesti a 75 odsto takvih proizvoda potiče iz Indije i Kine.

(LJ. R.)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Velislav

    8. novembar 2015 | 16:23

    Za razliku od pravih lekova koji nam čine dobro.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA