≫ 

PUTIN GRMEO PRED NOVINARIMA PUNA 4 SATA: Postavljeno mu je jedno “veoma provokativno pitanje” na koje nije hteo da odgovori (FOTO) (VIDEO)

Putin smatra da je upravo ubistvo ruskog ambasadora u Ankari pokušaj da se naškodi odnosima Rusije i Turske

  • 12

Počelo je obraćanje ruskog predsednika Vladimira Putina na tradicionalnoj godišnjoj konferenciji za štampu za koju je akreditovano više od 1.400 novinara. Konferencija je bila zakazana za četvrtak, ali je zbog sahrane ruskog ambasadora Andreja Karlova, ubijenog u Ankari, pomerena za danas u podne po lokalnom vremenu.

Obama prvi put upotrebio "vruću crvenu telefonsku liniju" s Moskvom: Otkriveno šta je poručio Putinu

Foto: Tanjug/AP/Sputnik Foto: Tanjug/AP/Sputnik

Na prvom pitanju se fokusirao na rusku ekonomiju. Naveo je da Rusija nije bez problema. Prihodi jesu smanjeni i to utiče na tražnju i investicije. Međutim u poslednjih nekoliko mesici došlo je do povećanja realnih zarada, što je razlog za optimizam.

Istakao je da prati slučaj oko ubistva Borisa Njemcova, kao i slične slučajeve visokog profila, i da veruje da će sud doneti pravičnu presudu. Smatra da je neumesno da se on pre toga oglašava po tom pitanju.

Putin se osvrnuo i na Trampovu  konstataciju da SAD mora da poveća svoju nuklearnu moć. Smatra da to nije velika novost. Rekao je da Obamina administracija tvrdi da Amerika ima najsnažniju vojsku na svetu, ali ostaje pri svojoj tvrdnji da je ruska vojska jača od bilo kog agresora, koji preti da ugrozi bezbednost Rusije, prenosi RT.

Foto: Tanjug/AP Foto: Tanjug/AP

Ruski lider je poručio da nuklearne rakete ruske vojske mogu da probiju svaku raketnu odbranu. On je rekao da je Rusija morala da razvije kapacitete nakon što su SAD povukle 2001. iz sporazuma o zabrani sistema raketne odbrane iz perioda Hladnog rata.

- Nismo mi ti koji su ubrzavali trku u naoružanju - poručio je Putin.

Foto: Tanjug/AP Foto: Tanjug/AP

Ruski predsednik naglasio je da je Rusija, suočena sa razvojem američkih sistema raketne odbrane, razvila nuklearno naoružanje koje može da probije te sisteme. On je rekao da je modernizacija ruskih nuklearnih snaga u skladu sa postojećim sporazumima o kontroli naoružanja, uključujući sporazum "Nju Start" sa SAD.

Putin je prethodno rekao da je ruska vojska jača od vojske bilo kog potencijalnog agresora, ali je priznao da SAD imaju više raketa, podmornica i nosača aviona. On je dodao da je Rusija napredovala u usavršavanju svojih sistema nuklearne trijade, uključujući načine na koje se može savladati protivraketna odbrana, navodi Sputnjik. Modernizacija ruske vojske, kako je ocenio, pomogla je u jačanju nuklearnih snaga te zemlje.

Foto: Tanjug/AP/Sputnik Foto: Tanjug/AP/Sputnik

Wall Street Journal je postavio pitanje da li postiji mogućnost da se organizuju raniji predsednički izbori sledeće godine. Putin se našalio i pitao "u kojoj zemlji". Novinar je odgovorio "u Rusiji" na šta je predsednik odgovorio da je moguće ali da nije obavezujuće.

Putin je istakao da Demokratska partija nije izgubila samo predsedničke izbore, već je izgubila i Kongres. Smatra da su trebali u tom porazu da se ponesu dostojanstveno, a ne da okrivljuju Rusiju, koja je po Americi uvek glavni krivac u svemu. Ističe da u SAD postoje ljudi koji podržavaju politiku Rusije, a da to znači da dele iste vrednosti, što je dobra osnova za bolje odnose u budućnosti.

Foto: Tanjug/AP Foto: Tanjug/AP

Osvrnuo se na doping skandal zbog kog su ruski sportisti diskvalifikovani sa Olimpijskih igara 2016. godine. Navodi da vlada ne podržava doping i da se bore protiv toga jer kao i sve zemlje i Rusija ima slične probleme. Smatra da je njegova zemlja namerno napadnuta u ciljanom trenutku. Slučaj se pomno prati i istražuje, ali po njegovom mišljenju anti-doping agencije moraju da rade transparentnije, jer bi sport trebao da spaja ljude, prenosi RT.

Novinar BBC-a je postavio pitanje o ruskim hakerskim napadima i uticaj koji su oni imali na predsedničke izbor, navodeći da je Obama istakao da veruje da Putin stoji iza toga kao i to da mu je lično rekao da prestane sa napadima.

Foto: Tanjug/AP Foto: Tanjug/AP

Putin je istako da ko izgubi ima pravo da se ljuti i uvek traže krivca negde sa strane.

- Ko zna ko su ti hakeri bili, a najlakše je okriviti Rusiju. U tim napadima je otkrivena istina, kako je Demokratska partija manipulisala medijima i javnošću u korist samo jednog kandidata. Umesto da se izvine i da obećaju da neće to ponovo uraditi, oni su se okrenuli da pronađu krivce. A što se tiče mog privatnog razgovora sa Obamom ja nisam odao sadržaj tog razgovora, a o tome ćete više da saznate od gospodina Peskova - rekao je Putin.

Foto: Tanjug/AP Foto: Tanjug/AP

Ruski predsednik je naglasio da je uveren da će se odnosi Moskve i Kijeva "pre ili kasnije" normalizovati. On je ocenio da će most u izgradnji, koji spaja Krim sa ostatkom Rusije, pomoći da se razviju komercijalne i kulturne veze između Moskve i Kijeva, "jednom kada se odnosi poprave".

Foto: AP/Tanjug Foto: AP/Tanjug

Navodi da Rusija čine sve što je potrebno da razmeni zatvorenike sa Ukrajinom. Priznaje da bi pristao na razmenu "sve za sve" ali da moraju da se stvore ispravni uslovi za to.

Grupa za pregovore oko sukoba u Ukrajini po njegovom mišljenju nije posebno efikasna. Podržava bezvizni režim između Ukrajine i Evrope, jer će to povećati priliv radnika migranata u Evropi iz Ukrajine.

Odnosi Rusije i Turske su bili loši nakon što je avion ruskog vazduhoplovstva oboren pre godinu dana. Njihove veze su sada obnovljene ali novinare je zanimalo da li bi one mogle da se pogoršaju posle ubistva ambasadora u Ankari.

Foto: Tanjug/AP Foto: Tanjug/AP

Putin smatra da je upravo to ubistvo pokušaj da se naškodi odnosima Rusije i Turske. On je skeptičan da je avion oboren bez znanja turske vlade, ali da neće da upire prstom i traži krivca, prenosi RT.

- Da li će atentat ugroziti odnose Rusije sa Turskom? Neće. Čak i kada su se problemi ranije dešavali, nalazli smo način da ih rešimo - istakao je Putin.

Foto: Tanjug/AP/Sputnik Foto: Tanjug/AP/Sputnik

Što se tiče Alepa dodaje su veliku ulogu odigrali Iran i Turska ali i Rusija, tako da su trilateralni odnosi jaki i efikasni.

Na pitanje šta se radi oko jačanja nacionalne odbrane i bezbednosti, Putin odgovara sa malom lekcijom iz istorije koja datira još iz rata 1812. godine. Pouka priče je da se ruski suverenitet suočava sa izazovima tokom godina, čak i sa finansijskim i sajber pretnjama.

- Rusija je opremljena i spremna da se suočli sa bilo kojim izazovima - kaže Putin.

Foto: Tanjug/AP/Sputnik Foto: Tanjug/AP/Sputnik

Na pitanje o stanju Evroazijske ekonomske unije i koje države imaju koristi, a koje ne, Putin odgovara da neki članovi imaju problema sa zdravstvenom kontrolom poput Kirgistana ali da se ostali članovi trude da mu pomognu da poboljša sanitarne i higijenske standarde. Smatra da druge države poput Belorusije imaju velike koristi jer se njihov izvoz u Rusiju povećao nekoliko puta i da je ova unija generalno veoma uspešna.

Što se tiče stanja američke demokratije i načina biranja predsednika, Putin ističe da mu nije jasno zašto sistem izbornog koledža i dalje postoji ali to zavisi od zakonodavaca u SAD koji treba da utvrde da li ili ne ovaj izborni sistem treba da se promeni.

Foto: Tanjug/AP Foto: Tanjug/AP

Kada mu je postavljeno pitanje o šahu i kako se on razvija u Rusiji, predsednik je naveo da je Rusija ponosna na svoju dugu i uspešnu istoriju šaha, ali da je na lokalnim vlastima da odluče koliko učenici trebaju ovim da se bave. Takođe dodaje da je veoma ponosan na Sergeja Karjakina koji se nedavno takmičio na svetskom prvenstvu u šahu.

Foto: Profimedia/TASS Foto: Profimedia/TASS

Novinare je zanimalo kako će se zvati novi most na Krimu, a Putin ističe da je najvažnije da se prvo most sagradi, dok o imenu može da se odluči i na referendumu.

Dodaje da će ruska nafta i gas biti isporučeni na Krim, počevši od prirodnog gasa. Na Krimu će biti sagrađene i elektrane, što je od suštinskog značaja za razvoj ove oblasti.

Foto: Tanjug / AP Foto: Tanjug / AP

Putin je konstatovao da islam kao religija ne bi trebalo da se povezuje sa terorizmom koji čini Islamska država. Na ovu tezu se nadovezalo i pitanje o koracima koji su Kurdi u Iraku preduzeli ka svojoj nezavisnosti.

Predsednik ističe da je Rusija bliska sa Kurdima i da postoji razumevanje za ono što se dešava na Bliskom istoku.

- Kurdske pešmerge su pokazale hrabrost u borbi protiv terorizma. Što se tiče njihove nezavisnosti to bi trebalo da bude u skladu sa međunarodnim pravom. Nezavisnost i njen oblik će zavisiti od Iraka i Kurda. Mi ćemo biti u kontaktu sa Irakom i nećemo se mešati u njihove unutrašnje poslove - navodi Putin.

Foto: Tanjug/AP Foto: Tanjug/AP

Novinari su skrenuli pažnju na zlostavljanje dece u porodici, i da otac treba da bude oštro kažnjen ako udari svoji dete. Putin je naveo da je najbolje da se deca ne udaraju ili da se slični postupci ne opravdavaju da tradicija to nalaže, jer deca u potpunosti zavise od roditelja, a postoje načini da se deca obrazuju i bez batina. Naravno postoje problemi u praksi za zaštitu dece, ali dodaje da se država neće previše mešati u porodična pitanja, jer je to neprihvatiljivo.

Što se tiče odnosa sa Evropom, predsednik smatra da Rusija nije odgovorna za loše odnose koji su na snazi. Evropa je njima izrekla sankcije, a Rusi bi bili srećni kada bi one bile ukinute. Problem je nastao oko sporazuma Janukoviča sa EU.

- Tadašnji predsednik Ukrajine je hteo da potpiše sporazum sa EU ali je bilo potrebno da koordinira neke parametre sa Rusijom, ali Evropa to nije dozvolila. Nakon toga se dogodio udar u Ukrajini, oni su odližili sporazum o pridruživanju sa EU. Sada Evropa ne želi da im ratifikuje ovaj sporazum. Ne znam šta da kažem - dodaje Putin.

Foto: AP/Tanjug, Printskrin: radiosvoboda.org Foto: AP/Tanjug, Printskrin: radiosvoboda.org

Kada su ga pitali da li planira da se ponovo kandiduje za predsednika 2018. godine, Putin se našalio da je to "veoma provokativno pitanje". Nije želeo da se izjašnjava po ovom pitanju, navodeći da će o tome odlučiti kada dođe vreme.

Ruski lider smatra da su odnosi Rusije i Kine veoma dobri.

- Mi to zovemo strateško partnerstvo ali je zapravo mnogo veće od toga. Kroz mnoge sektore mi pokazujemo kako jedna ovakva veza može da bude profitabilna. Postoje poteškoće ali ih neću komentarisati. Svetla budućnost je pred nama - rekao je Putin.

Foto: Tanjug/AP Foto: Tanjug/AP

Ruski predsednik smatra da su se odnosi Gruzije i Rusije poboljšali ali da i dalje postoje neslaganja oko teritorijalnih pitanja. Bezvizni režim Gruzije i Rusije je bio zaustavljen zbog rata 2008. godine ali taj sukob nije otpočela Rusij.  Odnosi po pitanju bezbednosti i antiterorističkih snaga moraju što pre da se normalizuju.

Na pitanje koja je njegova najveća greška kao predsednika, Putin navodi da svako pravi greške, ali pošto je već nekoliko puta postavljeno ovo pitanje nije hteo da ponovi odgovor.

- Svako ima svoj domaći zadatak, a ja ću nastaviti da radim svoj - dodao je Putin.

Foto: Tanjug/AP Foto: Tanjug/AP

Putin je posle skoro četiri sata završio konferenciju za novinare poželevši svima srećnu novu godinu.

Pogledajte video:

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Republika Srpska

    23. decembar 2016 | 11:23

    Dao dragi Bog da nam pozivis bar jos 100000000000000 godina

  • Recepcionar

    23. decembar 2016 | 15:04

    Državnički, odmereno, mudro. To se i očekivalo od Velikog vodje. Živeo!

  • Bezbožnik

    23. decembar 2016 | 12:35

    Počinjem da verujem da bog postoji. Sam te je on doveo na čelo svih slavena. Svi slaveni, ujedinite se.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA