NAJUPORNIJI OSNOVCI U SRBIJI: Pešače 30 kilometara do škole, roditelji ih nose na leđima, vukovi ih presreću po snegu!

Reč je uglavnom o školama sa jednim, dva, tri i najviše desetak učenika

  • 15

Đaci pešaci iz malenih škola u zabitim selima na Rogozni, Goliji i Pešteru svakodnevno prepešače desetine kilometara, i to po kiši, blatu i snegu, dok se smrzavaju i strahuju od vukova.

Leskovčanin Nikola (15) do škole pešačio 30 km svaki dan: Danju učim normalno, a uveče na sveću. Život me naterao!

Reč je uglavnom o školama sa jednim, dva, tri i najviše desetak učenika.

Školske zgrade su oronule, sklone rušenju, hladne i sablasno izgledaju...

U Odojeviću, udaljenom od Novog Pazara 30 kilometara, škola se odavno srušila, pa učiteljica Danka Nikolić i njena dva đaka, Nikolina i Nevena Barać, nastavu izvode u seoskoj prodavnici.

- Živimo u selu Zmijinac, znatno udaljenom od škole... Da bismo dočekali učiteljicu Danku, koja putuje iz Novog Pazara i svakodnevno u jednom pravcu prevali po 30 kilometara, moramo dobro da poranimo... Nikolina je učenik drugog razreda, Nevena predškolac, još su male i slabašne, bojim se i da ih uz put zveri ne napadnu, pa ih obično pratim do škole... Kad više ne mogu da hodaju, naizmenično ih nosim na leđima - žali se Radiša Barać Večernjim novostima.

Foto: Wikipedia/Snežana Trifunović Foto: Wikipedia/Snežana Trifunović

U Rajetiću, centru Rogozne, školu čine učiteljica Sanela Subašić i njeno troje đaka: Bojana Arsenijević, Nikola Babić i Đurđina Kostić...

- Škola decenijama nije radila, jer nije bilo dece... Pre desetak godina ponovo je, na radost malobrojnih meštana, otvorena... Počeli smo sa jednim, a imali smo i po sedam-osam đaka, a ove godine samo - tri. Bojimo se da ponovo ne ostanemo bez učenika, jer, zbog bespuća i teških uslova za život, ljudi odlaze sa Rogozne, a retko se ko vraća - žali se učiteljica Sanela koja, kad napadaju veliki snegovi, često kilometrima pešači do škole ili svoje mališane ispraća do kuće.

Slično je i u Grubetiću, "najnaseljenijem" delu Rogozne...

Škola je relativno očuvana i đacima je toplo, ali brine što nastavu pohađa samo četvoro dece: Jovana Stefanović, Sara Stanišić, Matija Lalović i Slavica Perović....

Foto-ilustracija: Profimedia Foto-ilustracija: Profimedia

- Dolaze mokri i ozebli, pešače kilometrima, a ipak su dobri učenici. Nije ovde lako ni deci, ni njihovim roditeljima.... Daleko smo od grada, a put je loš. Ipak, svi se nadamo da će se "država okrenuti selu", da će biti boljih puteva i da će se i na Rogozni živeti bolje, biće tada i više đaka - naglašava optimistički učiteljica Bojana Puzović.

Mada do škole u Baletiću podno Golije mora da pešači po sat vremana, đak prvak Sead Kolašinac je "u prednosti" u odnosu na svoje vršnjake u Beogradu, Kragujevcu ili Novom Pazaru... On je jedini đak ove škole i sve svoje vreme, znanje i umeće učiteljica Elida Nicević posvećuje samo njemu.

- Da nije njega ne bi bilo ni škole... Ja sam mu i učiteljica i jedini drug, često zajedno, na času fizičkog, igramo fudbal ili rukomet... Nadam se da će iduće godine biti više đaka i da će Sead imati sa kim da se druži - priča učiteljica Elida.

(Telegraf.rs / Izvor: Večernje Novosti / Foto: Ilustracija)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Јасмина

    25. decembar 2016 | 12:44

    Душа ме боли за том децом,али знам да ће једног дана то бити поштени и честити људи.

  • Jasna

    25. decembar 2016 | 12:48

    N bi bilo lose da se neko seti da deci uede internet te da na taj nacin prate nastavu a ne da pesace po 30 km...

  • hana

    25. decembar 2016 | 12:49

    Koliko je ovo tuzno. Jadna ta decica :(

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA