Iza najstarijeg spomenika u Beogradu se krije tajna: Prethodio mu je Strašni sud!

Radi se o spomeniku despotu Stefanu Lazareviću, koji je podignut 1427. godine

  • 0

Najstariji javni spomenik na teritoriji Beograda nalazi se u porti crkve u zaseoku Crkvine sela Markovac kod Mladenovca. Reč je o spomeniku podignutom u čast despota Stefana Lazarevića postavljenom daleke 1427. godine!

Znate li koliko je ZAISTA bio VISOK DESPOT STEFAN LAZAREVIĆ, zvani VISOKI?

O OVOM SINU KNEZA LAZARA JE ZABRANJENO PRIČATI: Nahuškao Turke na rođenog brata zbog parčeta zemlje (FOTO)

Beograd je u vreme vladavine sina kneza Lazara bio centar trgovine, diplomatije, zanatstva i umetnosti. Opčinjen Beogradom, obnovio je razrušeni grad posvetivši ga Bogorodici.

Despot Stefan želeo je da se obnovljeni grad što pre razvije pa je objavio proglas kojim je pozvao ljude sa svih strana da se dosele u prestonicu, a obećao je i povlastice u trgovačkim poslovima koje su se ogledale u oslobađanju od carine. Konstantin Filozof, despotov biograf kaže da se tako „za malo vremena veoma gusto naseli taj grad“.

Foto: Wikimedia/Snežana Negovanović Foto: Wikimedia/Snežana Negovanović

Prilikom lova, 1. avgusta 1427.  godine despot Stefan je umro od posledica moždanog udara. Despotov biograf svedoči u „Žitiju“ i o strašnoj mističnoj oluji od koje se nebo nad Beogradom zatamnelo i gromovi tukli, dok je u šatoru despot izgovarao poslednje svoje reči „Po Đurđa, po Đurđa“…

Smrt ovog strogog, ozbiljnog i prosvećenog vladara na neki način je u narodu predstavljena kao propast, kao Strašni sud, naročito posle  propasti despotovine i pada pod tursku upravu sa kojom se gubi i državni identitet srpske srednjovekovne države.

Na mestu upokojenja omiljenog vladara, a u neposrednoj blizini crkve čiji je ktitor sam bio, postavljen je kameni beleg. U starim zapisima se navodi da je spomenik podigao vlastelin Đurađ Zubrović.

Foto: Wikimedia/Orjen Foto: Wikimedia/Orjen

Za spomenik se vezuju legende. Priča kaže da su jednom prilikom seljaci iz obližnjeg Jagnjila pokušali da premeste spomenik, kako bi to selo dobilo na značaju. Odmah su počele nepogode, volovi nisu mogli da se pomere, te su akteri ove legende shvatili da će navući neko zlo i kletvu i spomenik je ostavljen u miru porte gde je oduvek i bio. Veruje se takođe da grad ne bije oko ovog spomenika i da je crkva pod zaštitom samog despota.

O ovom jedinstvenom spomeniku kulture od izuzetnog značaja brine Zavod za zaštitu spomenika kulture grada Beograda. Otac Spasoje Marković kaže da ima poseta, da i škole dovode učenike uglavnom na putu ka Oplencu, da poneko namenski dođe da poseti mesto upokojenja despota Stefana.

(Telegraf.rs/avantartmagazin.com)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA