REDOVNA PLATA I LEPA REČ: Evo šta sve srpski poslodavci nude kao beneficije, a što se podrazumeva

Osim podrazumevanih zakonskih odredbi kojima se poslodavci međusobno nadmeću nude i odlične međuljudske odnosi, otvorenost za vaše ideje, radnu atmosfera u kojoj se vrednuje i podstiče različitost, rad u zanimljivim i povoljnim uslovima, mogućnost napredovanja i proširivanja vidika...

  • 3

Prijavite se, nudimo vam redovnu zaradu, plaćen prekovremeni rad, odlične međuljudske odnose, vrednovanje različitosti i proširivanje vidika - ovako često izgledaju oglasi srpskih poslodavaca gde oni nabrajaju brojne komparativne prednosti rada kod njih. Međutim, kada ih još jednom pročitate, shvatite da bi sve ove "beneficije" po zakonu trebalo da se podrazumevaju.

Ove poslove u Srbiji svi odbijaju: Neće da ih rade iako je plata 70.000 dinara!

Ovo su trenutno 5 NAJPLAĆENIJIH POSLOVA u Srbiji!

Zašto ih poslodavci nude kao da su zakopano blago? Zato što je ponašanje privatnika prema radnicima na tako niskom nivou, da je i puka ideja o redovnoj plati, nažalost, za mnoge primamljiva, a ne očekivana opcija.

Zauzvrat, oni često traže "savršenog" radnika koji, prema vešto sastavljenoj listi zna engleski, norveški i kineski, ima svega 25 godina, ali i pet godina iskustva u struci, individualca koji je ujedno i timski igrač, potkovanog programerskim znanjem. Oglašivači poslova su, nažalost, upoznati sa načinom na koji konkurencija tretira radnike, i na očaj talentovanih ljudi u besparici. Čak i u najjačim sektorima redovna plata je hit, a ako je uz nju i ponuđen stalni radni odnos i plaćeni troškovi prevoza, eto premije.

Foto: Profimedia/Panthermedia Foto: Profimedia/Panthermedia

Stolaru u Nišu ponuđeno je "radno vreme od 8 do 17 sati, 5 dana u nedelji", što, dakle, iznosi 45 sati rada nedeljno, dok Zakon o radu (Član 51) kaže da je puno radno vreme 40 sati, te pošto prekovremeni rad nije besplatan, firma napominje i da će ga plaćati.

- Pre svega se podrazumeva da radnici maju pravo na redovno radno vreme, ne duže od dozvoljenog ili po potrebi, a to se naveliko krši. Takođe, 40 sati je radna nedelja, imate pravo na dnevne, nedeljne i mesečne godišnje odmore, svaki radnik treba da ima redovne zdravstvene preglede, pogotovo na rizičnim poslovima – kaže za Blic potpredsednik Saveza samostalnih sindikata Srbije (SSSS) Dušku Vukoviću.

Osim podrazumevanih zakonskih odredbi kojima se poslodavci međusobno nadmeću za ambiciozne radnike, ovo su neki od lepo zamotanih ponuda koje bi trebalo da izgledaju kao velikodušni poklon, ali u demokratski uređenim društvima ono bi već trebalo da pripada svima - odlični međuljudski odnosi, otvorenost za vaše ideje, radna atmosfera u kojoj se vrednuje i podstiče različitost, rad u zanimljivim i povoljnim uslovima, mogućnost napredovanja i proširivanja vidika...

Daljinac baner

(Telegraf.rs / Blic)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Cica

    21. mart 2017 | 08:23

    Od plate bi trebalo da se može živeti,a u Srbiji se od plate ne može više od nekoliko dana jesti krompir, pasulj i hleb, jer su režije i ogrev preskupi. Otuda toliko ubistava i samoubistava. Kolektivna neuroza i psihoza. Srbi su robovi.

  • Senda

    22. mart 2017 | 15:54

    Da bude lep-a , mlad-a, lepo obucen-a, da ima radno iskustvo najmanje 5 godina,zna nekoliko jezika i jos kada bi hteo-la da radi i besplatno bio bi idealan-a. Poslodavci bi se tukli za njega ili nju.

  • Warhammer

    22. mart 2017 | 00:19

    A kad te navuku u prazne jasle,onda si stoka,idiot,lenstina,kakva bre plata,vidi bezobraznika,dao sam mu posao,a on bi da mu jos i placam..

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA