≫ 

Malo poznata priča o ljubavi Australijanke i srpskog oficira: Spašavala je ranjenike, pa se zaljubila u starešinu

Vozila je kamion koji je prepravila u sanitetsko vozilo i nazvala ga „Ela“

  • 5

Niš će do kraja ovog meseca biti domaćin izložbe „Narednik Oliv Kelso King – Australijanka u srpskoj vojsci“ organizovanoj u čast žene koja je svoj život posvetila spašavanju srpkih vojnika u Prvom svetskom ratu, ali i pomaganju narodu nakon okončanja ratnih dejstava.

DOGODILO SE NE OČEKIVANO: Šekspir oživeo posle četiri veka i to u SUPERMARKETU (FOTO)

Među brojnim fotografijama koje svedoče o životu hrabre Australijanke je i jedna na kojoj je Srbin, srpski oficir Milan Jovičić u koga se zaljubila i koga nikada nije prežalila, pa čak ni onda kada se oženio drugom devojkom.

Oliv Kelso King rođena je 1885. godine u Sidneju. Kao tridesetogodišnjakinja pridružuje se Škotskoj ženskoj bolnici koja stiže u Solun u pomoć savezničkim trupama.

Kada se Škotska ženska bolnica povukla, ona ostaje i postaje jedina Australijanka koja je služila u srpskoj vojsci.

Vozila je kamion koji je prepravila u sanitetsko vozilo i nazvala ga „Ela“, skraćenica od engleske reči za slona, zbog njegovog izgleda.

Pokazivala je veliku hrabrost u spašavanju ranjenika i dovoženju vojnika do prvih borbenih linija zbog čega je dobila čin narednika i srebrnu medalju.

Njena posvećenost srpskom narodu ne prestaje ni nakon rata, uz pomoć svog oca i sunarodnika otvorila je kantine po celoj tadašnjoj Jugoslaviji i obezbeđivala hranu i lekove za stanovništvo.

Foto: Telegraf Foto: Telegraf

Preostali novac poklonila je Univerzitetu u Beogradu, Dečjoj bolnici u Sremskoj Kamenici i nizu udruženja.

Za svoj humanitarni rad 1920. godine kralj Aleksandar joj je uručio orden Svetog Save.

Foto: Telegraf Foto: Telegraf

Milana Jovičića upoznala je 1916. godine u Solunu gde je mladi oficir za vezu sa britanskom vojskom posećivao u bolnici dok se lečila od malarije.

To je bila ljubav na prvi pogled, od milja su se zvali „Olinka“ i „Jovi“.

Međutim, na veliku žalost Australijanke, naočiti Srbin dao je svoju oficirsku reč devojci iz kraljevske porodice kojom se i oženio 1918. godine.

Foto: Telegraf Foto: Telegraf

Oliv Kelso King se u Australiju vratila 1920. godine a Srbiju je posetila još samo 1922. godine kada je prisustvovala venčanju kralja Aleksadra. Nikada se nije udala, a preminula je 1958. godine.

Do njene smrti u svojoj sobi je čuvala fotorafiju Milana Jovičića.

Daljinac baner

(D.R.)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA