BBC OTKRIVA: Ovo je oružje za napad na Siriju

SAD bi u vojnoj intervenciji mogle da koriste, između ostalog, krstareće rakete "tomahavk", bombardere F-16 ili "F-15 strajk igl", dok bi glavno sirijsko oružje bila raketa S-200 proizvedena u SSSR-u

  • 20

Dok SAD razmatraju vojnu kaznenu intervenciju u Siriji zbog napada hemijskim oružjem na civile, Bi-Bi-Si (BBC) je objavio spisak oružja koje bi obe strane mogle upotrebiti u tom napadu.

SAD bi mogle koristiti krstareće rakete "tomahavk" koje mogu biti lansirane sa broda ili podmornice. One su opremljene malim turbofen motorima -slično kao putnički avioni, koje koriste da dođu do meta. Njih je veoma teško detektovati.

Za lansiranje krstarećih raketa mogli bi biti upotreljeni "Arli Berk" razarači dugi 154 metra. SAD u istočnom Mediteranu imaju četiri takva razarača. Oni su jedni od najbolje naoružanih američkih razarača i to je bio jedan od prvih ratnih brodova SAD sa sistemom filtriranja vazduha koji šiti od nuklearnog, biološkog i hemijskog oružja.

Nosač aviona "USS Nimic", jedan je od dva američka nosača aviona u tom regionu dug skoro 330 metara na koji može stati do 85 aviona. Drugi nosač koji SAD imaju u tom regionu je "UŠ Hari S. Truman".

Bombarderi F-16 važe za jedne od najpouzdanijih i najefikasnijih vojnih aviona u svetu. Oni imaju višestruku namenu i mogu da napadaju druge avione u vazduhu, kao i da pronalaze i uništavaju mete na zemlji. Oni su oslonac američkog vazduhoplovstva i imaju domet od oko 3.220 kilometara.

Avion "F-15 strajk igl" je višenamenski avion namenjen brzim napadima velikog dometa na zemlji. Opremljeni su "Lantirn" sistemom za navigaciju i ciljanje koji poboljšava preciznost napada korišćenjem laserski navođenih bombi.

Ako Francuska bude učestvovala u napadima, ona ima krstareće rakete "skalp" sa dometom od oko 500 kilometara koje mogu biti lansirane sa aviona "miraž 2000" i "rafal". Nosač aviona na nuklearni pogon "Šarl de Gol" koji se trenutno nalazi u Tulonu, može da nosi do 40 bombardera. Mada je manji od "UŠ Nimica" i dalje ima impresivnu dužinu od 262 metra.

Kako će se braniti Sirija?

Glavno sirisjko oružje je raketa S-200 koja je proizvedena 60-ih godina u Sovjetskom Savezu. Analitičari Centra za strateška i međunarodna istraživanja kažu da Sirija verovatno ima osam takvih raketa raspoređenih u dva puka za vazduhoplovnu odbranu.

Sirija je naručila mnogo moderniji i odbrambeno napredniji raketni sistem S-300, ali ne zna se pouzdano da li je isporučen i ako jeste da li je u upotrebi. S-300 je raketa zemlja-vazduh dalekog dometa "dizajnirana" da štiti vojne i industrijske objekte od neprijateljskih aviona i krstarećih raketa.

Supersonične rakete "P-800 Jakont" su sofisticirane antibrodske rakete ruskog porekla. Imaju domet od 300 kilometara, nose bojevu glavu od 200 kilograma i u stanju su da lete na visini od samo pet do 15 metara, zbog čega ih je teško uočiti i presresti.

Sirijsko vazduhoplovstvo ima i čitav niz bombardera koje je, uglavnom, kupila od Rusije, ali mnogi od njih su zastareli.

(Telegraf.rs / Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • gif

    1. septembar 2013 | 11:11

    tesko onima koje Rusi brane,a Kinezi hrane!

  • zullu

    1. septembar 2013 | 13:55

    Počistiće ih Ameri kao šakom, jadni ljudi, tek će sada videti šta je ubijanje.A rusi ih kao brane... Joj...Šta da vam kažem...Srećno!

  • Boro

    1. septembar 2013 | 10:34

    Braco drzite se I udrite svim sto imate!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA