Srbi troše milione preko Pejpala

U Narodnoj banci Srbije tvrde da nema nikakvih zakonskih prepreka da građani počnu i da primaju novac iz inostranstva. Uprkos ovakvom zvaničnom stavu, i dalje ne mogu da se primaju uplate

  • 3

Iako građani Srbije preko Pejpala još ne mogu da primaju novac, u Narodnoj banci Srbije tvrde da prepreka za to nema.

Uprkos ovakvom zvaničnom stavu, naši građani i dalje ne mogu da primaju uplate preko ovog sistema za elektronski transfer novca, jer u Pejpalu ipak imaju nedoumice oko toga koliko je ovo zakonito.

U Pejpalu kažu da su oni spremni, ali da tu postoji još mala neizvesnost u našoj zakonskoj regulativi - da li naši građani imaju pravo da imaju račune u inostranstvu i da li se Pejpal račun smatra računom u inostranstvu ili samo transakcionim računom, koji onda nema ograničenje, izjavila je još krajem maja Jasna Matić, savetnica ministra finansija. Od tada se, izgleda, ništa nije promenilo, odnosno niko iz Vlade nije zvanično obavestio Pejpal da zakonskih prepreka nema.

- Imajući u vidu da je Zakonom o deviznom poslovanju propisano da se platni promet sa inostranstvom može obavljati preko stranih institucija elektronskog novca, sa stanovišta deviznih propisa nema smetnji da građani Srbije preko tih institucija, uključujući i Pejpal, ostvaruju naplatu, odnosno vrše plaćanje po osnovu prodaje i kupovine - izričiti su u NBS-u.

Inače, od kada je Pejpal omogućio građanima Srbije da se registruju i da robu kupuju plaćajući preko ovog servisa, desetine hiljada ljudi je otvorilo račune na Pejpalu i potrošilo milione evra na kupovinu robe iz inostranstva.

Samo u banci Inteza od februara do kraja jula ove godine zabeležili su preko 43.000 transakcija koje su njihovi korisnici obavili preko Pejpala i u kojima su potrošili više od 1,2 miliona evra.

(Telegraf.rs/ Izvor: Danas)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • SVE PJANO

    4. septembar 2013 | 14:10

    Znam ja tog Pala Peja, on je iz Glozanja, dolazio je na vasar u Rumi! Kakve je taj covek guske imao!

  • Drzavni_posao

    4. septembar 2013 | 17:12

    Ovi sto su dislajkovali ne prate Drzavni Posao :-D

  • Nismo veverice

    4. septembar 2013 | 19:13

    Троше вала... А још не можемо ни смрдљивог цента примити!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA