RADULOVIĆ: Povećanje zaposlenosti jedino merilo uspeha Vlade

Ministar privrede smatra da prvo treba smanjiti namete, jer "imamo poreski sistem koji pravi ogromne namete na rad i direktno sprečava nova zapošljavanja"

  • 2

Jedino pravo merilo uspeha rekonstruisane Vlade biće povećanje zaposlenosti i sve mere koje se budu primenjivale moraju da daju efekat na tom planu, jer to je najvažnije građanima, izjavio je ministar privrede Saša Radulović.

On je naglasio da će ova vlada u ostvarivanje tog cilja uložiti svu energiju i resurse, navodeći da već ima detaljan plan za "gašenje brojnih požara", koji godinama "plamte" u srpskoj ekonomiji i privredi.

- Naravno, postoje pitanja o kojima se mora postići politički konsenzus i normalno je da različiti ministri imaju različite prioritete, ali to je zdrava konkurencija - kazao je Radulović u intervjuu za "Novosti".

Radulović je naveo da će mu savetnici biti Miroslava Milenović iz Saveta za borbu protiv korupcije i Dušan Vasiljević, koji vodi tim za regulatornu reformu.

Što se tiče smanjenja nezaposlenosti, on je kazao da prvo treba smanjiti namete, jer "imamo poreski sistem koji pravi ogromne namete na rad i direktno sprečava nova zapošljavanja".

- Nerazumno je da neko ko zaradi 300 evra treba 120 da daje državi. Moramo da dođemo do progresivnog sistema oporezivanja, u kom će nameti na najniže zarade biti minimalni, ili ih uopšte neće biti, a onda bi oni progresivno rasli u zavisnosti od visine primanja - kazao je ministar.

On je kazao da je reč o velikom smanjenju poreza i doprinosa na plate, koje će se osetiti u privredi, a ne o nekoliko procenata, i dodao da je najbolja "subvencija" privredi smanjenje nameta na rad i tzv. giljotina propisa.

Kad su u pitanju subvencije, on smatra da one nisu dugoročno rešenje, već smanjenje poreskih nameta, bolje poslovno okruženje i pravna sigurnost.

- Imamo veliki problem likvidnosti koji potiče od loše sprovedenih privatizacija, gde su novi vlasnici neodgovorno uzimali velike kredite i umesto u razvijanje biznisa trošili ih na nekretnine, jahte... Ti krediti su napravili toliki teret na operativni biznis da on to više ne može da nosi, i gotovo sva preduzeća ušla su u neko predstečajno ili stečajno stanje. Zato Zakon o stečaju mora konačno da proradi. Stečaj nije smrt, već treba da omogući da se preduzeće koje je zapalo u problem reorganizuje, vrati zdrave delove, a nezdrave proda i likvidira - navodi on.

Ministar ocenjuje da budžet nije u sjajnom stanju, i da je to ograničavajući faktor, ali da "postoji još mnogo prostora za stezanje kaiša", i dodaje da "najugroženiji građani neće podneti teret krize kroz koju prolazimo i o tome postoji potpuno jedinstvo u Vladi".

Kad je reč o javnim preduzećima, ministar je kazao "politička volja za agresivan plan sređivanja stanja u javnim preduzećima postoji".

- Do kraja godine imaćemo jasnu sliku o imovini, bilansima, uspostavićemo pravila ponašanja, planiranja i jasne kriterijume uspešnosti. Cilj nije departizacija, jer me ne zanima ko je iz koje stranke ako je u stanju da vodi preduzeće, već profesionalizacija - rekao je on.

On navodi da je država preuzela obavezu da reši problem 179 preduzeća u restrukturiranju, i to će ispuniti do kraja juna 2014, i dodaje da sa ministarkom energetike ima izuzetno dobru saradnju šta treba da se radi u nekim od ključnih javnih preduzeća.

(Telegraf.rs / Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Bojan

    10. septembar 2013 | 09:38

    U redu je da treba povecati zaposlenost,ali sta je sa onima koji su vec zaposljeni,a platu primaju 20000-30000.Potrosacka korpa je preko 60000 mesecno i ljudi koji su navodno zaposljeni nemaju dovoljno za komunalije a za hranu da ne pricamo.

  • Goran Petrovic

    10. septembar 2013 | 09:37

    A sta je aa drzavnim sekretarima? Jel ostaju isti ili se menjaju? Kada ce biti imenovani novi?

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA