SRBIJANKA MARKOVIĆ: Uzeli mi dete jer sam objavila njene slike na Fejsbuku! (FOTO)

Centar za socijalni rad u Smederevskoj Palanci oduzeo je hraniteljki Srbijanki Marković dvogodišnju Jovanu i ukinuo joj licencu o hraniteljstvu, između ostalog, jer je okačila devojčicine slike na Fejsbuk

  • 74

Hraniteljka Srbijanka Marković (45) još ne može da se oporavi od šoka nakon što joj je Centar za socijalni rad u Smederevskoj Palanci  pre svega nedelju dana na prevaru oduzeo dvogodišnju Jovanu, koja je u njenoj porodici od rođenja.

Iako niko nikada nije imao zamerki na njen rad, Srbijanki je ukinuta i licenca o hraniteljstvu, a kako od nje saznajemo, kao jedan od glavnih razloga za nasilno oduzimanje devojčice navedeno je, između ostalog, i to što je postavila Jovanine fotografije na Fejsbuk!

- Nigde u zakonu ne piše da je zabranjeno stavljati fotografije članova porodice na Fejsbuk! Ne mogu da verujem čime se sve služe ne bi li isterali ono što su naumili - počinje priču za Telegraf Srbijanka, dodajući da je posebno potresao način na koji joj je mala Jovana 2. septembra oduzeta.

Sve se, prema njenim rečima, odigralo za svega nekoliko minuta i to na prevaru.

- Socijalna radnica Tanja Šabić pozvala me je da sa Jovanom dođem na razgovor. Nisam ni slutila koje su im namere. Čim smo seli da razgovaramo, Jovanu su odveli u drugu prostoriju pod izgovorom "da nam ne smeta" - počinje priču Markovićeva: - Umesto da se poigraju s njom, kako su rekli, oni su je ugurali u automobil i odvezli - ko zna gde! Kad samo pomislim da je odvedena u haljinici i sandalama u kojima se zatekla bez svoje omiljene flašice, srce me zaboli!

Da priča bude gora, devojčica je u tom trenutku bila i bolesna. Dijagnostikovani su joj laringitis i urinarna infekcija, a novi hranitelji kod kojih se, prema Srbijankinim rečima, nalazi nisu je vodili kod lekara. U to se uverila svojim očima.

- Pod izgovorom da će je dati na usvajanje, nadležni iz Centra za socijalni rad odveli su je u drugu hraniteljsku porodicu. Pritom sam saznala da je "novi roditelji" nisu vodili na dalje lečenje. Naime, nakon što sam odnela rezultate Jovaninoj doktorki, bacila sam pogled na devojčicin karton i videla da je niko nije dovodio kod lekara. Kasnije sam u Centru za socijalni rad saznala da joj nisu otvorili ni novu zdravstvenu knjižicu - priča potresena Srbijanka, inače majka dvoje odrasle dece, 20-godišnje Teodore i 18-godišnjeg Vladimira, koji su, takođe, u šoku nakon svega što se dogodilo.

Pored toga što već ima dvoje dece, iz CSR-a su joj objasnili kako ne može da usvoji malu Jovanu ni zbog toga što se "previše vezala za devojčicu".

Srbijanka pak smatra da su rešili da joj oduzmu dete jer im se zamerila i nema dlake na jeziku.

- Zamerila sam se radnicima centra jer sam htela da usvojim Jovanu, a oni su više nego očigledno hteli da je daju svojim prijateljima! - priča Srbijanka, dodajući da se sve vreme borila sa nadležnima i da maloj Jovani dozvole da viđa svoje biološke sestre i brata. Hraniteljka se čak žalila i Ministarstvu za socijalni rad, međutim, svi su okretali glavu od nje.

Svi osim prijatelja koji su pokrenuli akciju na Fejsbuk stranici "Vratimo malu Jovanu". Isto je nazvana i peticija koju je već potpisalo više od hiljadu građana, a koju porodica Marković namerava da prosledi Osnovnom javnom tužilaštvu u Smederevskoj Palanci.

U nameri da dobijemo i drugu stranu priče, nismo uspeli.

- Žao nam je, ne možemo da komentarišemo taj slučaj. Direktorka i svi nadležni otišli su na službeni put u Beograd - objasnila nam je kratko radnica na centrali Centra za socijalni rad u Smederevskoj Palanci.

(Katarina Vuković)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • dr. dare

    13. septembar 2013 | 16:39

    Koji degenerici. Oni misle da je dete lutka pa ga prebacuj iz porodice u porodicu. To su socijalni radnici, a postupaju sa detetom kao da je roba. Sve to treba pozatvarati i javno objaviti imena.

  • Lola Arijana Ana

    13. septembar 2013 | 16:36

    direktorka i svi nadlezni otisli na put?!Bas me zanima na koji put i ko to placa kad su sve glavesine morale da otputuju!

  • gde je pravda

    13. septembar 2013 | 17:02

    Draga zorice ocigledno da ti nisi normalna slucajno sam ti pritisla na plus a inace bi dobila milion minusa jer sam citala i tvoje prethodne komentare i kao osoba si jedna velika nula

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA