Indijac prodao zemlju da bi njegova ćerka (13) upisala master studije

Kako kaže ova devojčica, koja je završila srednju školu sa sedam godina, a osnovne studije kada joj je bilo 13, uspela je da napreduje samo zahvaljujući požrtvovanju svojih roditelja

  • 5

Trinaestogodišnja devojčica iz Indije Sušma Verma, poreklom iz siromašne porodice, upisala je master studije mikrobiologije.

Da bi se školovala, njen otac, neobrazovani građevinac, morao je da proda oko 930 kvadratnih metara zemlje za 25.000 rupija (oko 400 američkih dolara) kako bi platio jedan deo njene školarine. Iako se, kako kaže, jedan deo njegove porodice i prijatelja protivio tome, on ističe da nije imao mnogo izbora. Ostatak školarine koji iznosi oko 800.000 rupija (12.600 dolara) biće plaćen od dobrovoljnih priloga.

Kako kaže ova devojčica, koja je završila srednju školu sa sedam godina, a osnovne studije kada joj je bilo 13, uspela je da napreduje samo zahvaljujući požrtvovanju svojih roditelja.

Sušma i njeni roditelji žive sa još troje njene mlađe braće i sestara u jednosobnom stančiću u Luknauu, glavnom gradu indijske države Utar Pradeš. Izdržavaju se od dnevne plate njenog oca građevinara, koja nije veća od 200 rupija (što je manje od 3,50 američkih dolara).

Iako žive siromašno, a u kući nemaju mnogo stvari, pa ni televizor, ovoj trinaestogodišnjoj devojčici to ne smeta.

- Roditelji su mi dozvolili da radim i učim šta god poželim. Ne smeta mi što smo siromašni. To što nemamo televizor ima i svojih prednosti, jer nemam šta drugo da radim osim da učim - kaže Sušma.

Ona je zapravo želela da upiše medicinu, ali je za sada od toga odustala jer ne može da polaže test za tu školu dok ne napuni 18 godina.

Sušma Verma nije jedina u svojoj porodici brzo završila školovanje. Njen stariji brat završio je srednju školu sa devet godina, a 2007. je sa svojih 14 postao jedan od najmlađih Indijaca koji je završio studije informatike.

(Telegraf.rs / Beta)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA