Izbeglice iz Sirije i Somalije traže srpske papire

- Od izbijanja sukoba u Siriji, iz te zemlje nam stiže najveći broj azilanta, ali ima ih i iz Somalije, Eritreje, Tanzanije, Konga, Pakistana - kaže za Telegraf šef Odseka za strance Dragan Stanković

  • 13

Pred zgradom valjevske policije već nekoliko dana veliki broj izbeglica iz Afrike i Azije čeka na dobijanje ulaznih papira u Srbiji. Pošto policija, zbog velikog broja izbeglica, ne uspeva da "obradi" sve zahteve, neki od njih su noć proveli ispred zgrade policije i u obližnjim parkovima.

Valjevska policija do sada je izdala ulazne papire za skoro 1.900 izbeglica, mahom iz Afrike i Azije, a među njima najviše je Sirijaca.

- U Srbiju smo stigli posle tri meseca bežanja preko Turske, Grčke i Makedonije. Jedan deo puta do Valjeva smo prošli taksijem ili stopiranjem, ali smo i pešačili. Najvažnije je da smo u ovom trenutku daleko od rata, a nadamo se da ćemo naći smeštaj u kampu i posle toga brzo nastaviti put na zapad - kažu mladići iz Sirije dok čekaju da u policiji dobiju papire kao tražioci azila.

U Policijskoj upravi u Valjevu kažu da u poslednje vreme na potrebne papire dnevno čeka i po 60 azilanata.

- Ranije smo dnevno imali oko 20 zahteva, međutim, poslednjih dana sve je veći broj azilanata koji čekaju na potrebne papire. Juče smo imali čak 60 zahteva, tako da nismo bili u situaciji da istog dana izdamo svim azilantima potrebne papire. U poslednje vreme, od izbijanja sukoba u Siriji, iz te zemlje nam stiže najveći broj azilanta, ali ima ih i iz Somalije, Eritreje, Tanzanije, Konga, Pakistana i drugih zemalja - kaže za Telegraf šef Odseka za strance Dragan Stanković.

Od početka godine u Policijskoj upravi u Valjevu 1.855 azilanta je dobilo potrebne papire, kako bi nesmetano mogli da borave u Srbiji i da budu upućeni u centar za azilante u Bogovađi. Broj azilanata koji pristiže u Srbiji drastično je porastao od maja ove godine, tako da policija, u proseku, svakog meseca izda papire za oko 300 azilanta.

- U avgustu nam se obratilo 305 azilanata, od toga njih skoro 100 je iz Sirije. U prvih 15 dana septembra imali smo čak 250 tražioca azila, a među njima najviše je Sirijaca. Najveći broj onih koji traže azil u Srbiji su starosti od 20 do 30 godina i uglavnom u Srbiju stižu pojedinačno, retke su porodice koje traže azil. Među azilantima je najviše muškaraca - kaže Stanković.

Kako saznajemo, Centar za azilante u Bogovađi je prebukiran i popunjeno je svih 150 raspoloživih mesta, pa su mnogobrojnih azilanti, njih više od 100, prinuđeni da utočište potraže u obližnjim šumama, gde provode i dane i noći.

- U Bogovađi više nema mesta, jer svakodnevno stiže veliki broj azilanata. U poslednje vreme došlo je do dramatičnog povećanja broja tražioca azila i mnogi od njih su pinuđeni, iako je država dužna da im obezbedi smeštaj, da prespavaju u obližnjim šumama ili borave u napuštenim objektima u Bogovađi. Ovaj problem jedino može da se reši otvaranjem trećeg Centra za azilante, jer su objekti u Banji Koviljači i u Bogovađi krcati - navodi naš sagovornik iz Centra za azilante u Bogovađi.

(S. S.)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Skawe

    17. septembar 2013 | 12:13

    E ovde ce da se usrece!

  • Boki

    17. septembar 2013 | 12:09

    Eh kad bi znali gde dolazite ....

  • Djilkos

    17. septembar 2013 | 12:48

    Ne znam zasto ne idu u SAD ili Francusku ,Katar ili Saudijsku Arabiju oni su im i napravili to da moraju da beze iz svoje drzave ?

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA