UKIDAJU ĐAČKE EKSKURZIJE? Puca biznis od 50.000.000 €!

- Biznis s ekskurzijama počiva na višemesečnom otplaćivanju rata, a sad roditelji nemaju 350 do 400 evra da plate odjednom. Škole su masovno počele da odustaju - kažu u Forumu beogradskih gimnazija

  • 22

Odluka Ministarstva prosvete da preporuči smanjivanje nadoknada nastavnicima koji vode učenike na ekskurzije, izlete, u muzeje i u pozorišta izazvala je oštru reakciju organizacije Forum beogradskih gimnazija.

Miodrag Sokić, predsednik te organizacije, navodi da je smanjivanje nadoknada nastavnicima na 2.500 dinara posledica toga što turistički lobi gubi mogućnost za odličnu zaradu.

- Ministarstvo prosvete je obelodanilo dva problema vezana za izvođenje ekskurzija: problem tendera i problem dnevnica. Ni tender, ni dnevnice nisu ništa novo, postojali su i ranije, tu se ništa nije promenilo. Problem je nastao kad je izašla uredba da pravna lica svaki dospeli račun moraju platiti u roku od 45 dana. U suprotnom, sledi blokada računa. Budući da biznis s ekskurzijama počiva na višemesečnom otplaćivanju rata, ova izmena je direktore škola i roditelje okrenula protiv ekskurzija, jer roditelji nemaju 350 do 400 evra da plate odjednom. Škole su masovno počele da odustaju od izvođenja ekskurzija, turistički lobi je alarmirao ministarstva. Puca biznis od 50 miliona evra - ocenjuje on.

Prema njegovim rečima, veoma zanimljivo je da Ministarstvo prosvete preko medija "uči direktore i roditelje kako da prevare državu".

- Oni objašnjavaju kako bi škole mogle da se snađu u novonastaloj situaciji. Savetuju da izigraju javne nabavke tako što će svaki roditelj sačiniti ugovor s turističkom agencijom, pa to neće biti velika javna nabavka nego 300 pojedinačnih ugovora. To je poziv na izigravanje Zakona o javnim nabavkama - upozorava Sokić.

On napominje da za novonastalu situaciju neko mora biti kriv, a "zna se da je javnost najviše osetljiva na nastavnike".

- Odjednom su se dosetili da su naknade nastavnicima za „čuvanje dece“ na ekskurzijama – prevelike, pa je u javnost plasirana priča o dnevnicama. Tačno je da su naknade relativno velike. Tačno je da neke škole preteruju. Ali je tačno i da ih na to nutkaju i Ministarstvo prosvete i turističke agencije, kako bi održali posao. Nastavnici ne primaju dnevnice od države, niti od škola, već naknade od roditelja, i kao takve nisu predmet brige Ministarstva prosvete, niti ono može da im ih da ili uskrati. Naprotiv, te naknade su regulisane Pravilnikom o ekskurzijama, na taj način da roditelji određuju visinu naknada za nastavnike - kaže Sokić.

Podsetimo, odluka Ministarstva prosvete da preporuči smanjivanje nadoknade nastavnicima koji vode učenike na ekskurzije opravdana je željom da se roditeljima olakša kućni budžet i da se manje plaćaju stvari koje su se plaćale dosad.

- Razredni starešina koji povede 25 đaka na četvorodnevnu ekskurziju može da zaradi 100.000 dinara mimo plate, ako mu savet roditelja odredi prihod od 4.000 dinara po detetu dnevno. U Ministarstvu prosvete kažu da su dnevnice nastavnika na putovanjima od 2.000 do 4.500 dinara po učeniku, ali da će ta praksa biti ukinuta. Direktorima škola poslali su uputstvo kako da organizuju izlete, putovanja, ali i posete bioskopima, muzejima, pozorištima - objašnjava stav Ministarstva prosvete Ljubiša Antonijević, pomoćnik ministra.

Međutim, uprkos preporuci, još nije odlučeno kako će škole birati agenciju koja će da organizuje ekskurziju. Jedna od opcija je da se škole, iako budžetski korisnici, oslobode obaveze raspisivanja tendera koju sada imaju. Druga moguća opcija je da roditelji sklapaju ugovore direktno s agencijom. Ovaj problem treba da razreši Ministarstvo finansija.

Ostaje da se vidi koliko će vremena biti potrebno za takvu odluku, kao i kako će se odluke sprovoditi u delo, jer brojne škole zbog novih propisa ne žele da se upuštaju u "avanturu" organizovanja đačkih ekskurzija.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • gn

    26. septembar 2013 | 08:03

    Svi peru ruke ako se, ne daj Boze nesto desi. Ko ce dzabe da ti sacuva dete, na recimo 4 sata. Komsija, ujka, tetka, mozda prijatelj, ma ajde, nece babe i dede. Ja za 25 klinaca koliki dasu, nebi preuzo odgovornost da ih povedem na sladoled a kamoli nekoliko dana na "ekskurziju".

  • Hawk

    26. septembar 2013 | 08:21

    Ma klasicni lopovi,ekskurzije po Srbiji od dva do tri dana kostaju od 100 do 150 evra, pa sta deca tamo jedu kavijar slonove zirafe.Treba stati tim lopovima na put jednom za svagda.

  • Cash®

    26. septembar 2013 | 07:37

    Kako je ovo 'super'! Šta ima država da štiti roditelje :-D Treba da ona nađe način da nastavnici i agencije ucenjuju i gule ih za ekskurzije? Ogavno, fuj!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA