Ovo su najbolje IT kompanije u Srbiji!

Dominantna firma u IT sektoru je "Komtrejd", koji posluje u 12 zemalja u Evropi, Severnoj Americi i Bliskom istoku. Slede kompanije "PIN Computers" i "Saga"

  • 0

Najbolja IT kompanija u Srbiji je "Komtrejd" sa prihodom od 23,9 milijardi dinara u 2012. godini, pokazala je publikacija TOP 500 koju su sastavili Hypo Alpe Adria banka, kompanija Certus Cosulting i nedeljnik NIN.

"Komtrejd" je u prošloj godini ostvario rast od 9,5 odsto u odnosu na 2011. i prihodovao 16 milijardi dinara više nego drugoplasirani "PIN Computers", a čak 18 milijardi više od kompanije "Saga" koja je ubeležila prihod od 5,9 milijardi dinara.

Sledi kompanija "Alti" sa 4,6 milijardi dinara prihoda, a za njom "Kim-Tec" sa 4,2 milijardi, "Asseco See" 3,9 milijardi, a taj rezultat ostvarila je i firma "Ewe comp" koja se našla na sedmom mestu liste kompanija koje su ostvarile najbolje rezultate u oblasti informacionih tehnologija.

Prošlu godinu je IT kompanija "Nordeus" završila sa 2,6 milijadi dinara, "Informatika" i "RRC" su napravile rezultat od 2,5 milijardi, a kompanije "Schneider Electric" i Institut "Mihajlo Pupin" ostvarile su po 1,9 milijardi dinara prihoda.

Autori publikacije TOP 500 kompanija u Srbiji, ocenjuju da softverska grana posluje nešto bolje od hardveraša i da ona ima bolju perspektivu za dalji razvoj.

- Softverska industrija u Srbiji je sve konkurentnija u svetskim razmerama, a na to povoljno utiču niski fiksni troškovi, velika dodata vrednost i relativno jednostavan i jeftin pristup stranim tržištima. Procenjuje se da je izvoz domaćeg softvera u prošloj godini dostigao oko 200 miliona evra - navodi se u ovoj publikaciji.

Poslovni rezultati pokazali su da je dominantna firma u IT sektoru "Komtrejd", koji posluje u 12 zemalja u Evropi, Severnoj Americi i Bliskom istoku.

- Prošle godine ta kompanija ostvarila je prihod od 212 miliona evra. Sve veće oslanjanje na softverski razvoj je nastavljeno, pa je "Komtrejd" početkom 2013. godine potpuno reorganizovao svoj Gaming Competence centar u novu kompaniju, koja će biti posvećena proizvodnji IT rešenja u proizvodnji video-igara, a cilj je saradnja sa kazino operaterima, proizvođačima mašina za igru i organizatorima igara na sreću na internet i mobilnim platformama - ističu autori.

(N. S.)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA