Jedemo li kancerogene banane?

Voće i povrće koje se uvozi u Srbiju ne kontroliše se detaljno, pa niko ne može sa sigurnošću da tvrdi da se banane s otrovnim pesticidom zaista nalaze na našem tržištu. Uvoznici spornih banana američke kompanije "Dole" kažu da su banane ispravne

  • 15

Poslednjih dana javnost su preplavile tvrdnje da se na tržištu Srbije nalaze banane američke kompanije "Dole" koje u sebi sadrže toksičan i kancerogen pesticid DBCP (1,2-Dibromo-3-chloropropane)! Iako predstavnici uvoznika tvrde da je u pitanju laž koju je plasirala konkurentska firma, činjenica je da se voće i povrće pri uvozu ne kontroliše detaljno.

Ovaj pesticid, koji se koristi za uništavanje crva, zbog svoje toksičnosti je zabranjen u Americi pre 20 godina, ali se prema nekim navodima i dalje koristi na plantažama kompanije u siromašnim afričkim i južnoameričkim zemljama.

Kako saznajemo, Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede proverava pri uvozu voća i povrća samo dokumentaciju, odnosno sertifikate koji prate pošiljku, ali se ne obavljaju analize na prisustvo pesticida.

Kako navodi Goran Papović, predsednik Nacionalne organizacije potrošača, čak i kada fitosanitarna inspekcija Ministarstva poljoprovrede obavlja analize na prisustvo pesticida, fokusiraju se isključivo na pesticide koji se i dalje aktivno koriste.

- Voće i povrće se ne kontroliše na neke pesticide koji se, poput ovog, ne koriste godinama. Ministarstvo poljoprivrede bi trebalo jasno da kaže kad je, primera radi, kontrolisala neku pošiljku na prisustvo kojih pesticida. Pravo je svakog potrošača da bude informisan. Ipak, sve treba proveriti i ne treba stvarati paniku - isitče Papović.

Pesticid DBCP nalazi se na evropskoj listi Internacionalne agencije za istraživanje raka (IARC). Po svom intenzitetu potencijalne kancerogenosti on je u drugoj grupi supstanci, tačnije u podgrupi B, a to je zvaničan podatak s liste koju i naša zemlja koristi.

- Ovaj pesticid može da izazove kancer, dok u somatskom smislu izaziva alergije, kao i imunološke i degenerativne reakcije. Treba napomenuti da je u pitanju i mutageni agens koji ostavlja posledice i na potomstvo, i to čim tkivo fetusa dođe u kontakt s tkivom majke. Svaka zemlja mora da ima nacionalni institut za kontrolu hrane, koji mi nemamo. Sve kontrole koje se obavljaju završavaju se na kontroli papira, a nijedan inspektor nije zavirio u šleper s voćem koje se uvozi ili poslao uzorak u neku laboratoriju da vidi kako stoje stvari. Čim se nađe ova materija, bez obzira na to u kojoj količini, odmah mora da se oglasi zvono za uzbunu, baš zbog njenih kancerogenih i mutagenih efekata - ističe Radomir Kovačević, toksikolog i lekar sa Instituta za medicinu rada "Dr Dragomir Karajović".

On napominje da je primena pesticida neminovnost, ali da je neophodno voditi računa.

- Treba imati u vidu ekotoksikologiju, odnosno da korišćenje pesticida ne podrazumeva samo tretiranje lišća i cvetova, već preko sistema korena ti pesticidi dolaze u kontakt s plodom. Verovanje da je banana od njega bezbedna jer ima debelu koru je zabluda. Kontaminirana je cela biljka - dodaje Kovačević.

Međutim, predstavnici nekih od uvoznika banana "Dole" ističu da je njihova roba bezbedna i da ima sve potrebne dokumente za uvoz i prodaju i da je u pitanju samo prljava igra konkurentskih firmi koje ne sarađuju s ovim brendom.

- To je sve samo konkurentska igra. U Crnoj Gori su rađene analize ovih banana na pristustvo 83 pesticida koji postoje u bazi i nije pronađen nijedan. Nema nikakve razlike u kvalitetu između ovih banana i banana koje uvoze druge kompanije. "Dole" je ogromna američka kompanija, ne bi to tek tako dozvolila - tvrde uvoznici.

(Marija Stojanović)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Ana

    28. novembar 2013 | 17:38

    Cak i Crna Gora vrsi analizu. Srbijo, sram te bilo! Ovolika nebriga za gradjane u stvari je zlocin prema nama.

  • alexa

    28. novembar 2013 | 18:03

    Hehehe pa pocrkacemo ko pacovi a mozda i necemo ko zna sta smo sve u sebe uneli dosad mozda smo i postali imuni hihihi :-)

  • Branko

    28. novembar 2013 | 18:26

    Domace, neprskane :))))

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA