Ovo su najluđi saobraćajni propisi na svetu!

Čak i ako ne pistoji staklo na vozilu, automobili u Luksemburgu moraju da imaju brisače vetrobranskog stakla, a ako u Rusiji vozite prljav auto, očekujte kaznu, iako nije precizirano koliko prljav

  • 7
Parada Art automobila Foto: flickr/SMercury98

Većina neobičnih pravila u saobraćaju nekada su imali smisla, a danas su zastareli. Neki su ipak toliko čudni da se postavlja pitanje zašto su uopšte izmišljeni.

U Velikoj Britaniji, vozači taksi vozila u Londonu moraju da sa sobom nose "balu sena" i "torbu u kojoj se nalazi ovas". Ovaj očigledno zastareli propis zaostao je iz vremena kada se prevoz putnika obavljao kočijama koje su vukli konji.

Pre nego što startuju automobil, danski vozači, moraju da zavire ispod njega, da provere da li ispod ne nalazi neka osoba. Na Kipru vozači ne smeju da jedu ili piju vodu u tolu vožnje.

Čak i ako ne pistoji staklo na vozili, Luksemburški automobili moraju da imaju brisače vetrobranskog stakla, a ako u Rusiji vozite prljav auto, očekujte kaznu. Nije precizirano koliko vozilo treba  da bude prljavo da bi zaslužilo kaznu.

Zabranjeno je ostati bez goriva na autoputu u Nemačkoj. U Španiji vozači koji imaju problem sa vidom, moraju imati rezervni par naočara u autu, pored onih koje imaju na sebi, a vozila se smeju parkirati na neparne datume samo na onoj strani ulice na kojoj se nalaze neparni kućni brojevi.

Dva klinasta komada drveta neophodna su u Estoniji kako bi ih poturili ispod točkova i sprečili neželjeno pokretanje automobila u slučaju kvara. Francuzi moraju da poseduju alkometar u automobilu.

Ako se registarske tablice završavaju brojevima 1 i 2, na Filipinima nije dozvoljeno voziti ih ponedeljkom. Kazna od 50 evra sleduje vozaču u Japanu koji prođe kroz baru i isprska pešaka na trotoaru.

U Alabami postoji propis koji zabranjuje vozaču da upravlja vozilom sa povezom preko očiju, a dozvoljeno je voziti jednosmernom ulicom u suprotnom smeru, ako sa na prednjem delu vozila nalazi fenjer.

U Aljasci ne smete voziti psa privezanog na krovu automobila. U Kaliforniji je zabranjeno iskakanje iz automobila pri brzinama od 65 milja na sat (oko 105 km/h), a ženama u toj saveznoj državi zabranjeno je da upravljaju automobilom u kućnoj haljini.

U San Francisku nije dozvoljeno čistiti i prati automobil pomoću starog donjeg veša. Vozačima u Tenesiju i Kaliforniji zabranjeno je da pucaju na životinje iz automobila u pokretu.

Na Floridi važi propis: Ako je slon privezan za parking-sat, njegov vlasnik dužan je da "uplati parking" za njega. Kazna za udaranje pešaka automobilom u ovoj državi iznosi 78 dolara.

(Telegraf.rs / Izvor: B92)

 

 

 

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Душан

    19. decembar 2013 | 21:49

    Ова казна од 50€ за прскање водом из баре треба да се уведе и код нас! Лично бих удавио скота који ме испрска у бари.

  • Ivana

    19. decembar 2013 | 22:51

    Kao i obično, većina istinskih debilizama dolazi iz SAD. Ako njih ne računamo, ima ovde prilično dobrih zakona - npr ovo za jelo i piće u toku vožnje, prskanje pešaka. Nisu ni Nemci blesavi, zamislite kakav problem može da napravi vozilo koje ostane bez goriva, još ako nema zaustavne trake?!

  • Boki

    20. decembar 2013 | 00:23

    Kod nas je najgluplji propis - upaljena oborena svetla danju. Nijedan proizvodjac, osim Volvoa, nema predvidjenu tu mogucnost i to je pravilo izmislila Svedska upravo zbog njihove klime i polarnih noci. Postoje dnevna svetla na modernim automobilima, ali to je jos uvek retkost kod nas, oborena svetla se ne ukljucuju samostalno vec ce pali kompletno osvetljenje na automobilu sto danju nema nikakvog smisla, a sijalice nemaju tako dug vek trajanja. Zbog toga je cesta pojava vozila sa neispravnim osvetlienjem, a ni pregeldnost digitalne instrument table nije dobra jer se njeno osvetljenje smanjuje pri ukljucivanju svetala, logicno da nocu ne bi bilo svetlo prejako, za dan to niko nije predvideo.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA