U SLAVU PARTIZANIMA: Otkrivanje spomen-ploča Koči Popoviću i Peku Dapčeviću na proslavi 70 godina oslobođenja Beograda!

- Proslava koju organizujemo nije samo važna da bi se obeležila naša velika pobeda nad nacistima već znači i povratak Srbije svojim antifašističkim korenima - rekao je predsednik Organizacionog odbora Goran Vesić

  • 32

Organizacioni odbor utvrdio je danas konačni program proslave obeležavanja 70 godina oslobođenja Beograda, koja će početi u petak 10. oktobra i trajati do ponedeljka 20. oktobra, a centralne manifestacije biće vojna parada i svečana akademija u čast oslobodiocima Beograda.

U okviru proslave biće svečano otkrivene spomen-ploče narodnim herojima Koči Popoviću i Peki Dapčeviću, saopšteno je iz gradske uprave.

Koča Popović je bio školovani oficir i filozof, istaknuti nadrealistički pesnik, književnik, partizanski vojskovođa, jugoslovenski diplomata i narodni heroj Jugoslavije.

Koča je bio poručnik Španske republikanske armije, a potom komandant čuvene Prve proleterske brigade (kasnije Prve proleterske divizije) tokom narodnooslobodilačke borbe Jugoslavije.

Nakon rata je bio načelnik Generalštaba JNA, šef jugoslovenske diplomatije te potpredsjednik SFRJ. Sedamdesetih godina povlači se iz političkoga i javnog života usled čistke "liberala" u Srbiji.

Petar Dapčević je bio čuveni partizanski vojskovođa iz drugog svetskog rata, zapovednik Druge proleterske divizije.

Pre rata se kao dobrovoljac borio protiv fašizma u Španiji. Tokom oslobodilačke borbe imao je istaknutu ulogu u bitkama na Neretvi, Sutjesci i u oslobođenju Beograda. Nakon rata je bio general-pukovnik JNA, društveno-politički radnik i ambasador SFRJ. U periodu od 1953. do 1955. godine obavljao je funkciju načelnika Generalštaba Jugoslovenske narodne armije.

Nosilac je mnogih prestižnih jugoslovenskih odlikovanja. Proglašen je narodnim herojem Jugoslavije.

Tačna satnica svih događaja biće objavljena sledeće nedelje.

Predsednik Organizacionog odbora Goran Vesić rekao je posle sednice da je Beograd potpuno spreman da dostojanstveno proslavi sedamdeset godina od oslobođenja i života u slobodi i da Beograđani treba da budu ponosni na program koji je pripremljen kako bi se ovaj veliki događaj obeležio.

- Proslava koju organizujemo nije samo važna da bi se obeležila naša velika pobeda nad nacistima već znači i povratak Srbije svojim antifašističkim korenima - rekao je Vesić i dodao da je Srbija dala veliki doprinos borbi protiv fašizma.

Na poziv SUBNOR-a Srbije gosti Beograda će biti predstavnici boračkih organizacija Ruske federacije, Velike Britanije, Francuske, Belorusije, Ukrajine, Azerbejdžana, Italije, Bugarske, Slovenije, Hrvatske, Bosne i Hercegovine, Crne Gore i Makedonije.

Građani će tokom desetodnevne proslave moći da posete sadržaje koje su pripremili Biblioteka grada Beograda, Muzej PTT, Muzej istorije Jugoslavije, "Beogradska tvrđava", Muzej grada Beograda, Zavod za zaštitu spomenika kulture, "Jugoslovenska kinoteka", Dom omladine Beograda i "Sava centar".

(Telegraf.rs / Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Belogradjanin

    6. oktobar 2014 | 09:39

    Naravno treba vratiti I imena ulicama lako smo se odrekli tih heroja, deda mi je poginuo u partizanima I dva strica bila ranjena kao maloletnici....

  • Vlada

    6. oktobar 2014 | 10:53

    Koca Popovic, Staljinova skola, veliki zlikovac. LESKOVAC ZNA ZASTO !!!!! (saveznicko bombardovanje Leskovca 1944)

  • Драгољуб Драга Пантић

    6. oktobar 2014 | 14:47

    Смрт фашизму, слобода народу!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA