NARODNA VEROVANJA: Ako beba ne nosi crveni končić, desiće joj se nešto strašno

Ovaj običaj nošenja tankog crvenog konca (ujedno i vid amajlije) pojavljuje se u judeizmu i judaističkim učenjima poznatiim pod imenom kabbalah. Za njega se kaže da odvraća lošu sreću koju čoveku može doneti urok zlog oka

  • 15

Sujeverje crvenog končića je dugo vremena prisutno na našim prostorima iako uopšte nema validan i istinit izvor ili dokaz o svojoj  "moći". Ogromna većina koristi ga kao oblik zaštite bebe i odrasle osobe od uroka.

Kako je ovaj "običaj" rasprostranjen na našem prostorima pojavljuje se podjednako među hrišćanskom i muslimanskom populacijom. Budući da nema nikakvog objašnjenja niti dokaza o spasenju njime sem "rekla baba da treba", njegova funkcija smatra se sujeverjem ili ostatkom paganstva.

TRUDNIČKO SUJEVERJE: Bapske priče u koje svi veruju

Ovaj običaj nošenja tankog crvenog konca (ujedno i vid amajlije) pojavljuje se u judeizmu i judaističkim učenjima poznatiim pod imenom kabbalah. Za njega se kaže da odvraća lošu sreću koju čoveku može doneti urok zlog oka.

 

Na jevrejskom jeziku se ovaj crveni konac naziva rojte Bindele. Ovaj crveni konac je obično napravljen od tanke vunice. Nosi se na ruci, povezan kao narukvica na levoj ruci.

Običaj koji se usadio u narodu već dugo vremena bazira se na nekim od teoloških učenja Tore i Kabbale.

NARODNA VEROVANJA: Trudnica ne sme da jede zečetinu i ide na groblje jer će onda roditi...

Neki ortodoksni Jevreji koji se plaše negativnih uticaja uroka imaju staru tradiciju da vežu crveni konac na bebin krevetac u nadi da će sa time odvratiti uroke i prizvati milost Boga, tako da s time će beba biti zaštićena od svakog zla.

Pojava crvenog konca se javlja u Indiji pod imenom kalava. Kalava je sveti hinduistički konac koji se takođe zove i Mauli na hindu jeziku. Nosi se u toku obavljanja hinduističkih ritual kao što su Iajna ili Puja. Veže se na ruku od strane sveštenika na ruke hodočasnika koji prisustvuju obredu molitve.

Kalava se veže na desnoj ruci muškarca i neudatih žena, a na levoj ruci udatih žena. Ponekad se crveni konac veže u čvorove koji se vezuju nakon recitovanja mantri koje pozivaju boga Brahmana i crveni konac se zatim nosi kako bi otklonio uroke i zlo od osobe koja ga nosi.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • miroslav

    17. decembar 2014 | 15:18

    Klasicno sujeverje naravno, ali ogromna populacija VELIKIH hriscana u Srbiji ne zna da razlikuje okultizam i veru u zivog Boga.

  • 123

    17. decembar 2014 | 15:39

    GLUPOST da ne može biti veća! To nije čak ni sujeverje već obična budalaština! Ne mogu da shvatim da neko može da veruje da će ga "zaštititi" crveni konac od nečega!?! Isto ona glupost da "ne valja u dvorištu saditi zimzeleno drvo-jer ne rađa?!?!" Imam odraslu ćerku i sina:NIKADA nisam dozvoljavao da me neko ubeđuje u gluposti kao što su "urokljive oči","crveni konac","beli luk pod jastukom","opasivanje i lečenje kod raznih baba","gatanje","vračanje",.....! Kažu budale da treba kupiti bebi nešto belo kad počnu zubi nicati da bi bili beli-a ja sam onda kupio ćeri ljubičaste čarapice a sinu zelenu bluzice,...i "doživeo sam to" da su im od onda do danas zubi beli!!!! Pravo "čudo".

  • Dogma

    17. decembar 2014 | 16:17

    Kod nas su paganski obicaji toliko dobro prihvaceni da su postali deo vere. Sve je vise novih vernika, ne umeju da se prekrste ali zato odlicno znaju sta valja a sta ne, sta je ispravno a sta nije... A bilo koga da pitas zasto to ne valja ili ne sme, niko nema odgovor. Ne misli o zlu i nece ga ni biti u tvojoj blizini.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA