TRUDNIČKO SUJEVERJE: Bapske priče u koje svi veruju

Svaka majka sigurno može da se seti barem jedne budalaštine koju je čula tokom trudnoće. U narodnoj tradiciji postoji sklonost da se različiti simptomi tumače kao kojkekavi sudbonosni signali koji se tiču pola, zdravlja ili izgleda deteta

  • 7

Čim neka žena ostane u drugom stanju, odmah se oko nje sjati njih stotinu starijih i iskusnijih dama koje imaju svoje šašavo tumačenje svakog od simptoma trudnoće. Nećete verovati šta sve tu može da se čuje.

OVO SU NAJPOZNATIJA SUJEVERJA U VEZI SA TRUDNOĆOM

- Ako trudnica ima gorušicu, znači da beba ima puno kose.

- Trudnica ne sme da ide na sunce jer će beba "prokuvati" u plodovoj vodi.

- Ako trudnica nešto poželi, a to ne dobije, na detetovom telu ostaje znak u obliku onoga što je trudnica poželela.

- Kada trudnica poželi nešto da jede, treba da podigne ruke u vazduh. U slučaju da se uhvati za neki deo tela, na tom će delu tela dete imati mrlju.

- Trudnica ne sme da se dodirne za telo kad poželi da pije kafu jer će beba imati smeđu mrlju.

- Ako trudnici ne smeta da jede jagnjetinu-dobiće dečaka; trudnice koje nose dečake mogu jesti jangjetinu, a one s devojčicama ne mogu da je podnesu.

- Ako je trudnici "uzak" stomak, rodiće sina.

- Ako trudnica ima lineu nigru (tamnu liniju) do pupka, žensko je. Ako ide i iznad pupka, muško je.

- Ako je muško, trudnica će se ranije poroditi.

- Ako je trudnici stomak nisko, pre će se poroditi.

- Ako trudnica povraća - biće devojčica, ako ne - dečak.

- Trudnica ne bi trebalo da sedi prekrštenih nogu jer tako usporava rast bebe.

- Trudnica ne sme da prekršta noge jer će se bebi obmotati pupčana vrpca oko vrata.

- Ako neko baci maramicu na sto - trudnica treba da je podigne jednom rukom. Ako je podigne nežno s dva prsta, biće devojčica. Ako je zgrabi celom šakom, biće dečak.

- Ako trudnica dobije bubuljice (od hormona naravno) i lice joj "poružni" - devojčica je (jer je ukrala maminu lepotu).

- Ako trudnica vidi nešto ružno, ne sme da se uhvati za stomak, jer će beba biti ružna.

- Za vreme babinja (40 dana) majka ne sme da se kupa i pere kosu.

- Bebi u kolica treba staviti beli luk da otera veštice.

- Ako se trudnica puno smeje, dete će biti živahno. Ako je tužna, dete će biti plačljivo.

- Onaj dan u nedelji kada trudnica prvi put oseti bebu, to je dan kada će se poroditi.

- Bebi se ne sme ništa kupovati pre rođenja.

- Kada trudnica krene u porodilište, treba da obmota crveni konac oko ruke, kao i bebi čim se rodi. To je protiv uroka.

- Bebina odeća ne sme preko noći da se suši napolju jer će pokupiti uroke.

- Trudnica ne sme da ide na groblje jer će roditi bledo dete.

- Beba ni slučajno ne sme da se postavi pred ogledalo, jer nikad neće progovoriti.

- Kada se beba vodi napolje, treba joj sve obući naopako da ga vile ne odnesu.

Bilo kako bilo, majke najbolje znaju šta treba da rade, a ove "savete" ne bi trebalo da shvataju ozbiljno. Srećom, većinu ovih zabluda stručnjaci su raskrinkali

AKO OSEĆATE GORUŠICU, TO ZNAČI DA VAŠOJ BEBI RASTE KOSA

Netačno. Beba se razvija unutar materice, a taj organ nema dodirnih tačaka s probavnim organima. Gorušica je poremećaj varenja tokom kojeg se kiselina iz želuca vraća u jednjak izazivajući osećaj ”žarenja” i to nema nikakve veze s rastom bebine kosice.

Problem se pojačava kako trudnoća napreduje te materica vrši veći pritisak na želudac. Jedite pet-šest malih obroka na dan, pijte više mleka, izbegavajte začinjenu hranu i tokom jela sedite ispravljenih leđa. Neki stručnjaci tvrde da kapsule belog luka ublažavaju ovu neprijatnu pojavu. Probajte, ništa vas ne košta.

DRUGA BEBA UVEK JE VEĆA OD PRVOROĐENE

Ne mora da znači. Ukoliko je majka zdrava i ne pati od trudničkog dijabetesa, njeno drugo dete biće iste ili slične težine kao i prvo. Osim toga, bebina težina zavisi i od pola: dečaci su u proseku centimetar duži i 150 grama teži od devojčica.

Međutim, ako ste se u prvoj trudnoći prekomerno ugojili, postoji mogućnost da će vaše drugo dete biti nešto krupnije od prvog, ali to nije pravilo.

AKO TRUDNICI ODBIJETE USLUGU, IZRAŠĆE VAM ČMIČAK

Besmislica! Čmičak je gnojno zapaljenje očnog kapka koje je najčešće izazvano dodirom prljavim rukama. Dakle, reč je o bakterijskoj upali koja se smiruje antibioticima. Ponekad je potrebno iščupati trepavicu oko koje je nastao gnojni čvorić.

Zbog čega je ova pojava povezana s odbijanjem usluge trudnici i iz kog vremena potiče ova besmislena tvrdnja, još uvek nije utvrđeno.

JEDNOM CARSKI REZ, UVEK CARSKI REZ!

Može biti, ali ne mora. Ishod naredne trunoće zavisi od razloga zbog kog je prvi put porođaj dovršen operativnim putem. Ako je, primera radi, majka porođena carskim rezom zbog nesrazmere između obima bebine glavice i prečnika njene karlice, najverovatnije će se carski rez ponoviti i naredni put.

Međutim, ako je u pitanju bio nepravilan položaj bebe, sledeći put se to ne mora ponoviti i trudnica se može poroditi prirodnim putem. To se dešava u više od 70% slučajeva.

TRUDNICA TREBA DA JEDE ZA DVOJE

Ovo je verovatno najčešća zabluda, koja se sreće u svim kulturama. Trudnica treba da obrati pažnju na kvalitet hrane i učestalost obroka. Kako dete raste, povećavaju se i kalorijske potrebe organizma, ali kako je reč o sićušnom biću, povećanje potreba veoma je malo (svega 300 kalorija na dan, i to od drugog tromesečja trudnoće).

Inače, prekomerna ishrana tokom trudnoće dovodi do gojaznosti buduće majke, što može da zakomplikuje porođaj.

TRUDNICA TREBA DA PIJE CRNO PIVO DA NE BI BILA ANEMIČNA

Glupost! Crno pivo je alkoholno piće (kao i sve ostale vrste piva), a trudnice tokom trudnoće NE TREBA da ga konzumiraju. Tačno je da je crno pivo bogato gvožđem, ali ima i 5% alkohola. Da bi gvožđe iz piva imalo nekog efekta na organizam trudnice, trebalo bi da popije najmanje pet flaša tokom dana! A to je apsurdno!

Prema tome, da ne bi bila anemična, buduća majka treba da jede dosta zelenog povrća, crvenog mesa i mahunarki, kao i da redovno uzima multivitaminski preparat namenjen trudnicama.

DRUGO DETE SE UVEK RAĐA PRE VREMENA

Čuli smo ovo stotinu puta, ali nemamo dokaz koji bi mogao da potvrdi to. Najčešće je prva trudnoća precizno planirana, dok je druga mnogo spontanija, tako da ne možete sa sigurnošću utvrditi datum začeća. Zbog toga vam se može učiniti da je beba došla na svet ranije.

TRUDNICE NE SMEJU DA JEDU NIJEDNU VRSTU SIRA

Netačno. Trebalo bi da izbegavaju samo plave i buđave sireve (bri, kamamber, rokfor) zbog mogućnosti zaraze listerijom, retkom ali opasnom bakterijom koja može oštetiti plod. Međutim, svi ostali sirevi proizvedeni od pasterizovanog mleka poželjni su u ishrani trudnice jer sadrže kalcijum, neophodan za razvoj bebinih kostiju i zubića.

AKO NOSITE BEBU NISKO, RODIĆETE DEČAKA. U SUPROTNOM, BIĆE DEVOJČICA.

Ovo nema veze s istinom! Oblik trudničkog stomaka zavisi od majčine građe, oblika njene karlice, jačine mišića karličnog dna, položaja koji u stomaku zauzima beba i načina na koji se materica širi i raste. Pol deteta pak zavisi od kombinacije majčinih i očevih hormozoma i određen je u trenutku začeća.

AKO VAM GRUDI TOKOM TRUDNOĆE NE NABREKNU, NEĆETE IMATI MLEKA

Još jedna besmislica! Količina mleka koja se stvara u dojkama zavisi od hormona i količine žlezdastog tkiva u grudima. Velike grudi najčešće su takve zbog prekomerne količine masnog tkiva u njima, a ne zbog pojačane proizvodnje mleka.

Zapamtite: mleko se ne stvara u masnom već u žlezdastom tkivu! Zbog toga se često dešava da žena s grudima veličine ”dvojke” ima više mleka od one sa ”šesticama”. I još nešto: svim ženama se tokom trudnoće grudi povećaju. Doduše, nekima više, nekima manje.

JUTARNJA MUČNINA PRESTAJE NAKON 12 NEDELJA TRUDNOĆE

Kamo sreće da je tako! Iako mučnina najčešće prestaje krajem prvog tromesečja, mnoge žene se bore s ovim problemom do samog porođaja. Niko ne zna zbog čega je to tako, ali stručnjaci pretpostavljaju da je organizam nekih žena prosto osetljiviji na izlučivanje trudničkih hormona, pa zato reaguje mučninom.

Ove nevolje ćete se rešiti ako budete jeli po malo, unosili dovoljno tečnosti i odmarali se kad god možete. Kažu da pomaže čaj od đumbira i grickanje kriške limuna.

SA SVAKOM TRUDNOĆOM ŽENA GUBI PO JEDAN ZUB

Ovo je možda bilo tačno u dalekoj prošlosti kada je ishrana trudnica bila siromašna kalcijumom i kada su bile primorane da obavljaju teške fizičke poslove uprkos poodmakloj trudnoći. U današnje vreme ova tvrdnja je smešna!

Drage buduće mame, čim ostanete u drugom stanju, posetite stomatologa i sredite zube, a tokom trudnoće konzumirajte dosta mleka, belog sira i jogurta i ne brinite se ni za svoje, ni za bebine zube.

JAKE JUTARNJE MUČNINE ZNAK SU DA NOSITE BLIZANCE

Mnoge žene smatraju ovu tvrdnju tačnom. Evo istine: jutarnju mučninu uzrokuje hormon beta-HCG, čija je količina u organizmu povećana u slučaju da žena nosi blizance. To može biti razlog pojačanim mučninama, ali nije pravilo.

Naime, mnoge buduće majke pate od užasnih mučnina mada nose samo jedno dete. Zato nema razloga da mislite da stalno povraćanje znači i ”duplo” iznenađenje.

VRUĆA KUPKA NAŠKODIĆE BEBI

Upravo je suprotno! Ležanje u kadi napunjenoj vodom toplijom od 37 stepeni neće naškoditi bebi, već budućoj majci – najverovatnije će osetiti mučninu ili nesvesticu. Zato, u poslednjem tromesečju trudnoće bolje je da izbegavate kupke i opredelite se za tuširanje mlakom vodom.

Postoji i tvrdnja da trudnica ne sme da pliva u bazenu jer će se beba inficirati. Ne obazirite se na to, već slobodno plivajte: vaša je materica čvrsto ”zapečaćena” i nijedna bakterija iz spoljašnosti ne može prodreti u ovu ”tvrđavu”.

SEKS MOŽE IZAZVATI PREVREMENI POROĐAJ

Semena tečnost sadrži hormon prostaglandin koji može izazvati kontrakcije. Međutim, da bi se to dogodilo, potrebna je velika količina tog hormona (otprilike četiri puta više nego što se nalazi u jednom ejakulatu), tako da ne bi trebalo da se uzdržavate od vođenja ljubavi (osim ako je vaša trudnoća rizična).

Nemojte da vas seks zabrinjava – porodićete se onda kada vaše telo bude spremno na taj čin.

(Telegraf.rs / Stil / Lepota&Zdravlje)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Zorana

    22. februar 2014 | 17:17

    Za vreme babinja ne sme da se kupa i pere kosu ali sme da zaudara ko tvor?!?!?

  • Tanja

    23. februar 2014 | 09:24

    Tona gluposti, i imala bih da dodam jos gadnije stvari na ovu listu u koju veruju neki novopeceni roditelji koje poznajem, uzas!!!

  • Jasna

    26. februar 2014 | 00:05

    Sve su to djavolja posla......dete štiti krst i ikona a ne konac beli luk ili prevrnuta odeća......uzaaaaas

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA