Beogradski đaci bez besplatne užine?

- Treba imati u vidu da kvalitetna đačka užina minimalno iznosi oko 220 dinara, za 125.000 osnovaca koliko ih ima u Beogradu - kaže gradska sekretarka za obrazovanje i dečju zaštitu Ljiljana Jovčić

  • 6

Najavljeno uvođenje jednog obroka za učenike osnovnih škola, koje bi finansirao Grad Beograd, navodno je, zbog manjka sredstava u kasi, pod znakom pitanja.

Naime, kako pišu "Večernje novosti", iako nadležni u gradu ističu da postoji dobra volja da se deci obezbedi besplatna užina, nedostatak novca u gradskoj kasi predstavlja veliku prepreku.

Prema rečima gradskog sekretara za obrazovanje i dečju zaštitu Ljiljane Jovčić, odlukom Republike, tekući prihodi Beograda za ovu godinu smanjeni su za 6,8 milijardi dinara. Sekretarijat čini velike napore u nalaženju rešenja da finansira tekuće obaveze iz domena obrazovanja i dečje zaštite.

- Treba imati u vidu da kvalitetna đačka užina minimalno iznosi oko 220 dinara, za 125.000 osnovaca koliko ih ima u Beogradu. Da ne govorimo o kontroli hrane, distributivnim kuhinjama, stručnim licima koja poslužuju, kao i posebnim potrebama pojedine dece - kaže Jovičić, i dodaje:

- Važno je napomenuti, međutim, da je Zakon o osnovama sistema obrazovanja i vaspitanja predvideo mogućnost da se na osnovu odluke saveta roditelja u školama organizuju besplatne užine ili iz sredstava jedinica lokalne samouprave, donacijama ili delimičnim finansiranjem od strane roditelja.

(Telegraf.rs / Izvor: Večernje novosti)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Ana

    2. septembar 2013 | 09:12

    Idu deca u skolu i van Beograda!

  • gile

    2. septembar 2013 | 10:45

    jel van beograda ne postoje deca,treba da vas bude sramota

  • aleksa

    2. septembar 2013 | 12:07

    Ma vazno je da panduri i ministri rucaju za 70 din po svojim kantinama,a da klincima nemate da priustite jedan besplatan obrok!!!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA