DVA POBACIŠ DA JEDNO RODIŠ: Od ovog poremećaja pate mnoge žene, a da i ne znaju!

Trombofilija je urođena ili stečena skolnost ka pojačanom zgrušavanju krvi, i žene koje pate od nje, tokom trudnoće moraju uzimati specijalnu terapiju

  • 20

Žene koje imaju urođenu ili stečenu sklonost ka pojačanom zgrušavanju krvi, do neophodne terapije stižu tek posle nekoliko spontanih pobačaja.

Beograđanka Ž. V. (36) imala je dva spontana pobačaja pre nego što je 2011. rodila dete. Za neiznesene trudnoće lekari su „optuživali“ viruse, ali zahvaljujući njenoj upornosti da sazna pravi uzrok ispostavilo se da pati od trombofilije, jakog zgrušavanja krvi. U trećoj trudnoći primala je lek fraksiparin i donela zdravu bebu.

Ž. V. je samo jedna u moru žena koje imaju taj poremećaj. Desetogodišnja studija Instituta za transfuziju krvi Srbije u kojoj su praćene žene koje su imale ponavljane gubitke trudnoće pre 20. nedelje, pokazuje da 38 odsto imaju pojačano zgrušavanje krvi (trombofilija). U slučaju smrti ploda u materici učestalost trombofilije je – 54,5 odsto. Trombofilija može dovesti i do smrti trudnice, iako se ovakvi ishodi danas mogu vrlo uspešno sprečiti terapijom niskomolekularnim heparinom, najčešće u obliku fraksiparin (Fraxiparin) injekcija.

Foto-ilustracija: phalinn / Foter / Creative Commons Attribution 2.0 Generic (CC BY 2.0) Foto-ilustracija: phalinn / Foter / Creative Commons Attribution 2.0 Generic (CC BY 2.0)

Problem je, međutim, što je put do spasonosne terapije težak, pa žene u Srbiji često moraju da dožive tri, pa i više spontanih pobačaja. Kada konačno steknu pravo na terapiju koja se izdaje u špricevima spremnim za upotrebu slično kao kod dijabetičara, naiđu na novu prepreku – kako da ih prime van bolnice.

TRNOVIT PUT DO DIJAGNOZE: Nacionalni vodič za lekare u odeljku o zdravstvenoj zaštiti trudnica preporučuje da se na trombofiliju testiraju samo žene sa komplikacijama u prethodnim trudnoćama. Taksativno se navodi da se kontrolišu žene koje su izgubile plod posle 20. nedelje (pet meseci), dva ploda posle 12. nedelje (tri meseca) ili tri i više gubitaka pre 12. nedelje trudnoće. Kako se više od 80 odsto spontanih pobačaja dogodi u prva tri meseca trudnoće, većina žena koje imaju oblik trombofilije poguban po plod naprosto nema pravo na testiranje dok se to ne ponovi još dva puta. Vodič je, inače, star čitavu deceniju, a lekovi za trudnice koje pate od trombofilije počeli da se primenjuju godinu dana ranije. Slučaj Ž. V. je vrlo rečit.

Foto: freedigitalphotos.net Foto: freedigitalphotos.net

- Sa 28 godina sam ostala trudna i imala spontani u 7. nedelji. Nisam otkrila zašto, ginekolog iz privatne prakse mi je rekao da se to često dešava i da je najverovatnije neki virus 'protrčao'. Radila sam sve opšte analize, i ginekološki i hormonski, i na sve druge načine bila sam potpuno zdrava. Tokom 2009. sam opet ostala trudna, izuzetno se čuvala virusa, preduzela sve mere predostrožnosti, ali sam opet imala spontani u 9. nedelji. Sada su bili uključeni i Dom zdravlja i ginekologija na Zvezdari. Rađena je citogenetika ploda i otkriveno je da je genetski, hromozomski sve u redu, da bi bio dečak i da ne znaju šta je. Sa tim rezultatima išla sam i u genetsko savetovalište u Zvezdaru i genetičar mi je doslovno rekao: ’Genetski je sve ok, to je verovatno bio virus, nastavite igranku’, priča Ž.V.

Ona kaže kako je nakon toga od ginekologa iz Doma zdravlja tražila dalje provere, ali je doktorka to odbila pozivajući se na – Nacionalni vodič: „Onda sam počela da tražim po Internetu razne forume, testove, i sama napravila listu analiza koju treba da uradim. Lekaru opšte prakse sam rekla šta sve hoću da radim i on me je uputio u Institut za transfuziju na analizu faktora koagulacije. Rezultati su bili dobri, pošto tada nisam bila trudna, ali sam imala sreću da mi analizu radi doktorka Mira Kovač, koja je radila istraživanja na temu ponovljenih spontanih i trombofilije, pa mi je savetovala dalje ispitivanje. Na Institutu za molekularnu genetiku i genetičko inženjerstvo otkrivena je nasledna mutacija protrombina. Imala ju je i moja majka, ali kod nje nije aktivirana, a ja ne mogu da iznesem trudnoću bez antitrombolitika, odnosno antikoagulanta. Osim ploda, i ja sam ugrožena jer sam podložnija trombu “, priča Ž. V. koja je sada u 5. mesecu trudnoće i svakodnevno se suočava sa novim problemom – kako da dođe do ovog leka.

Foto-ilustracija: Profimedia Foto-ilustracija: Profimedia

 Posledice trombofilije u trudnoći

Trombofilija se definiše kao poremećaj hemostaznog sistema koje karakteriše sklonost ka trombozama. Različite bolesti mogu doprineti pojavi ovakvih stanja i tada govorimo o stečenoj trombofiliji. I nasledni poremećaj hemostaze rezultira povećanom sklonošću ka nastanku tromboza, što se definiše kao urođena trombofilija.

- Komplikacije u trudnoći su pre-eklampsija, placentarna abrupcija, intrauterino zaostajanje u rastu i razvoju (IUGR) i intrauterina smrt ploda (IUFD) i uveliko doprinose povećanju morbiditeta i mortaliteta majke i fetusa. Podloga za nastanak ovih komplikacija je razvoj patološke placentarne vaskularizacije i posledične hipoperfuzije. Prisustvo trombofilije može biti dodatni faktor rizika za nastanak ovih komplikacija, ali i za razvoj venskog tromboembolizma u trudnoći, odnosno nakon porođaja - kaže dr Mirjana Kovač sa Instituta za transfuziju krvi Srbije.

Prostije rečeno, plod ima mnogo više šansi da ugine, kao i majka, nego u slučajevima kada je zgrušavanje krvi uobičajeno.

(Telegraf.rs / Novim magazin)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Saka

    16. januar 2015 | 22:28

    Hvala do neba doktorki Kovač koja je sve vreme trudnoće pratila moju suprugu nebrojenim testovima D dimera zbog urodjene trombofilije. Supruga je na nesreću i alergična na fragmin fraksiparin i kleksan (lekovi koji se daju protiv trombofilije), tako da smo sve vreme trudnoće bili bez terapije. Bogu hvala sada imamo devojčicu koja uskoro puni dva meseca.

  • Mamita

    16. januar 2015 | 23:45

    Zalosno, dve drugarice su mi prosle kroz sve ovo. Apeluju neki tamo kreteni na porast nataliteta, a ne dopustaju da svako dete dodje na ovaj svet kako treba, i majka da ostane ziva i zdrava, naravno.

  • ... tužnog pogleda

    16. januar 2015 | 22:39

    Prvo dete rodila normalno,posle toga 3 pobačaja. Sve testove radila što su doktori tražili,i sve u redu. Planiram još jednom da probam,pa šta Bog da.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA