≫ 

TITOVA NAJVEĆA TAJNA: Evo kako izgleda VENČANI LIST Tita i Jovanke Broz i da li se Broz na venčanju izjasnio kao Hrvat ili Jugosloven! (FOTO)

Venčanje Tita i Jovanke dugo je bilo pod velom tajne, a Telegraf prvi put objavljuje izvod iz matične knjige venčanih, koji se godinama čuvao u arhivu Josipa Broza. Titov kum na venčanju bio Leka Ranković, a matičar koji ga je venčao ima najčešće srpsko prezime. Ipak, posebno je zanimljiv podatak o Brozovoj nacionalnosti i zanimanju

Prošlo je 67 godina od kada su svoje sudbonosno DA na tajnom venčanju u Iloku u vili Dunavka  izgovorili Josip Broz Tito i Jovanka Budisavljević. O ovom svečanom činu malo se zna, a Telegraf.rs vam ekskluzivno objavljuje venčanicu koja se godinama nalazila u Titovom arhivu i koja nikada nije bila zvanično objavljivana!

Tog 15. aprila 1952. godine u Iloku na tajnom venčanju sklopljen je brak između SRPKINJE Jovanke Budisavljević (28) i HRVATA Josipa Broza Tita (60). Ovaj brak sklopljen je u potpunoj tajnosti i pred očima malog broja ljudi. Matičar na venčanju bio je izvesni Momir Jovanović, kumovi su bili Aleksandar Leka Ranković i Ivan Gošnjak, a urbana legenda kod Srba glasila je Jovankina majka na vest da se udala za Tita, poručila “mogla si ćerko i boljeg da nađeš” (ova nikad proverena priča prenosila se s kolena na koleno).

Direktno iz Arhiva Josipa Broza Tita Telegraf.rs vam predstavlja venčani list.

Foto: Muzej istorije Jugoslavije Foto: Muzej istorije Jugoslavije

Da se ne zna mnogo o samom Titovom i Jovankinom venčanju rekao nam je muzejski savetnik i kustos Muzeja istorije Jugoslavije Momo Cvijović.

Prema njegovim rečima, kada su kustosi istraživali dokumetaciju za izložbu "Velika iluzija" shvatili su da Josip Broz Tito, koji je inače nekoliko sati provodio gledajući filmove baš tog 15. aprila je odgledao samo jedan i to francuski film iz pedesetih godina koji se zove "Jedan dan u životu Laponaca" (trajao 17 minuta).

Posebno interesantni detalji koji mogu da se primete iz ove venčanice imaju veze s tim kako se Tito izjašnjavao i šta je bio po zanimanju. Iako je oduvek važila fama kako je Tito bio "Jugosloven", a po zanimanju "bravar", u venčanici piše nešto drugo... U rubrici narodnost, Broz se nedvosmisleno izjasnio da je - HRVAT! Što se zanimanja tiče, u tom polju stoji neupisan podatak, dok je kod Jovanke upisano - kapetan, službenik.

Tito je znao "foru": Ono što je kupio za STO HILJADA sada prodajemo za 20 MILIONA dolara!

* NAPOMENA: Objavljena fotografija je privatno vlasništvo. Zabranjeno preuzimanje fotografije, teksta ili njegovih dela bez dozvole uredništva Telegrafa

VIDEO: Rekla je "NE" Titovom sekretaru zbog istinske ljubavi

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Slobodan

    28. februar 2019 | 18:20

    Iselimo ga iz Beograda, jednom zauvek!

  • Sara

    13. mart 2019 | 23:19

    Srbomrzac! Uradio sve što je mogao da oslabi Srbe i Srbiju!

  • 1389

    28. februar 2019 | 20:37

    Sve se vidi sve se zna... druze tito nesto bi te pito gde je moje sa tavana zito...

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA