PONEDELJAK JE ISTORIJSKI DAN ZA SRBIJU: Vučić otvara prva poglavlja pregovora sa EVROPSKOM UNIJOM!

Prema ocenama evropskih zvaničnika, međuvladina konferencija ne predstavlja samo tehničko otvaranje prvih poglavlja, već je reč o novoj fazi u procesu evropskih integracija Srbije

Premijer Aleksandar Vučić prisustvovaće sutra u Briselu međuvladinoj konferenciji, na kojoj će Srbija i Evropska unija otvoriti prva pregovaračka poglavlja.

SRBIJA JE APSOLUTNO SPREMNA ZA PREGOVORE: Ovo je poručio premijer Vučić!

Kako je Tanjugu potvrđeno u Kabinetu premijera, u delegaciji Srbije sa Vučićem na čelu biće ministar spoljnih poslova Ivica Dačić, ministarka bez portfelja zadužena za evropske integracije Jadranka Joksimović i ministar finansija Dušan Vujović.

Vučić u ponedeljak u Briselu, OTVARAJU SE PRVA POGLAVLJA

Na drugoj međuvladinoj konferenciji biće otvoreno poglavlje 32, koje se tiče finansijske kontrole, i poglavlje 35, posvećeno normalizaciji odnosa Beograda i Prištine.

Prema ocenama evropskih zvaničnika, međuvladina konferencija ne predstavlja samo tehničko otvaranje prvih poglavlja, već je reč o novoj fazi u procesu evropskih integracija Srbije, čije reforme, napredak u dijalogu sa Prištinom i doprinos boljim regionalnim odnosima su bili presudni za korak koji će biti načinjen u ponedeljak, 14. decembra.

Foto: Tanjug/Nemanja Jovanović Foto: Tanjug/Nemanja Jovanović

Komesar za proširenje Johanes Han rekao je u četvrtak u Beogradu, koji je posetio pred sastanak u ponedeljak, da će biti srećan na zvaničnom otvaranju poglavlja, ali i da tek sada počinje pravi posao.

- Ovo je početak trke, a to može da bude jedna divna trka - poručio je Han.

Premijer Vučić je tom prilikom izneo ambicioznu, ali, prema procenama ostvarljivu, prognozu da bi Srbija svoj posao u budućem procesu želela da okonča pre 2019, a onda je, kako je istakao, na EU da donese odluku da prihvati Srbiju kao punopravnog člana.

 Foto: Tanjug/Rade Prelić Foto: Tanjug/Rade Prelić

Prva međuvladina konferencija EU i Srbije, kao zvanični početak pregovaračkog procesa, održana je pre skoro dve godine, 21. januara 2014, u zgradi Evropskog saveta u Briselu.

Tada je predstavljen plan rada, koji su odobrili najviši zvaničnici EU, a po kome će se pregovarati sa Srbijom, kao i pregovaračka platforma Srbije.

U međuvremenu je Srbija napravila značajan napredak, obavljen je skrining, a otvaranjem prvih poglavlja, 32 i 35, u proces pridruživanja uvodi se nova dinamika i započinje konkretno usklađivanje i zakonodavstva, ali i celokupnog srpskog društva sa normama i tekovinama EU.

(Telegraf.rs / Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Vesna

    13. decembar 2015 | 16:36

    Konačno! Dobijamo šansu da sve sredimo u državi i da živimo kao sav normalan svet.

  • Mila

    13. decembar 2015 | 18:07

    Nadam se da ce ovaj dan biti zapamcen kao dan novog pocetka u istoriji Srbije.

  • Jovana

    13. decembar 2015 | 17:48

    Konacno je Birsel propoznao nase napore.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA