UNESKO OPET OBRADOVAO SRBE: Telegram objave rata Austrougarske Srbiji upisan u Međunarodni registar

Arhiv Srbije je podneo predlog za upis ovog dokumenta u registar "Sećanje sveta" prošle godine na stogodišnjicu početka Prvog svetskog rata

  • 13

Na predlog Arhiva Srbije, Unesko je doneo odluku o upisu Telegrama objave rata Austrougarske Srbiji u Međunarodni registar "Sećanje sveta". U Arhiv Srbije je, kako je saopšteno, stigla zvanična potvrda o upisu Telegrama objave rata Austrougarske Srbiji 28. jula 1914.

UNESKO ODLUČIO - KOSOVO JE SRBIJA! Pobeda Srbije u Parizu - ODBIJEN predlog Albanije!

Arhiv Srbije je podneo predlog za upis ovog dokumenta u registar "Sećanje sveta" prošle godine na stogodišnjicu početka Prvog svetskog rata. Telegram je upućen iz Beča 28. jula 1914. u 11 sati i 10 minuta, a primljen u Nišu 15/28. jula 1914. u 12 sati i 30 minuta. Pisan je na francuskom jeziku.

Sadržaj telegrama glasi:

- Kraljevskom ministru inostranih dela u Nišu, Kraljevska Vlada Srbije nije na zadovoljavajući način odgovorila na notu datiranu 23. julom 1914, koju joj je predao austrougarski poslanik u Beogradu, zbog čega Carska i Kraljevska Vlada nalazi da je prinuđena da se osloni na silu oružja radi očuvanja svojih prava i interesa. Od ovog trenutka Austrougarska se smatra u ratu sa Srbijom. Ministar inostranih dela Austrougarske grof Berhtold.

Foto: Tanjug/AP Foto: Tanjug/AP

Original telegrama čuva se u Arhivu Srbije.

(Telegraf.rs / Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Realno?

    18. decembar 2015 | 15:34

    Dragi srbi iz cijeloga sveta. Ne treba da se radujemo, svaba englez I ostali nam nisu prijatelji. Istorija pokazuje... sve sto rade ima nesto za cilj mnogo veci ... a vjerovatno je taj sto su pokusavali vise puta da nas uniste. A kao mali narod pamtimo kolubaru cer mackov kamen ljudi.. nisu nam prijatelji... pamtimo juris kod kumanova .. ne dajmo se braco...

  • Nikolas

    18. decembar 2015 | 18:47

    DALI JE ISTINA DA U POTPISU OBJAVE RATA SRBIJI STOJI TATKO NASEG TATKA SVIH NARODA I NARODNOSTI??????!?!!?!

  • OU"Sima požarevac

    18. decembar 2015 | 16:38

    Iz iskustva možemo da zaključimo ko nam je a ko nije prijatelj,ali mi to nećemo pa nećemo.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA