EU: Pregovori sa Srbijom 21. januara

- Prva međuvladina konferencija Evropske unije i Srbije, koja označava formalan početak pregovora o pridruživanju, biće održana 21. januara - stoji u nacrtu zaključaka ministarskog saveta EU

  • 4

Prva međuvladina konferencija Evropske unije i Srbije, koja označava formalan početak pregovora o pridruživanju, biće održana 21. januara, saznaje Tanjug na osnovu uvida u nacrt zaključaka koje će Ministarski savet EU usvojiti danas popodne.

U ranijim verzijama ovog dokumenta kao alternativni datum bio je naveden 20. decembar, ali su ministri u međuvremenu dogovorili da to ipak bude u januaru.

Tanjugovi diplomatski izvori navode da je odluka rezultat tvrdog stava Nemačke, koja je insistirala na januaru, ali da je faktor u odlučivanju bili i predstojeći božićni praznici, zbog kojih je bilo teško “uglaviti” konferenciju u raspored rada Saveta EU.

"Savet će nastaviti da pažljivo prati trajni angažman Srbije na normalizaciji odnosa sa Kosovom, kao i primenu dosad postignutih sporazuma", navodi se u nacrtu zaključaka Ministarskog saveta i dodaje da Beograd i Priština ne smeju da se međusobno blokiraju na evropskom putu.

- U ovoj novoj fazi odnosa (sa EU) Savet poziva Srbiju da obrati naročitu pažnju na vladavinu prava, a naročito na reformu pravosuđa i borbu protiv korupcije i organizovanog kriminala - poručuju evropski ministri, uz naglašavanje potrebe da se nastavi i reforma javne uprave.

Sem toga, Srbija se poziva da obezbedi nezavisnost institucija, slobodu medija, poboljšanju poslovnog okruženja i zaštiti manjina, pogotovo Roma i LGBT populacije.

Očekuje se da Savet večeras usvoji i pregovarački okvir za Srbiju, u vezi sa kojim ima još ima nerešenih pitanja.

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • balkan boy

    17. decembar 2013 | 16:20

    Jel znate onu od Zeljka Samardžića; 'U oktobru, bice u novembru, u novembru bice u decembru..'

  • Boki

    17. decembar 2013 | 15:58

    Bice onako kako nemac kaze!!!!

  • Ante

    17. decembar 2013 | 16:07

    Ajde da se kladimo po prase da neće biti ni u januaru 2014 ?!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA