DAČIĆ O ODLUCI EU: Ponosan sam što je ova vlada ostvarila istorijski uspeh!

Premijer Srbije je najavio je da će on i prvi potpredsednik Vlade Aleksandar Vučić učestvovati na prvoj međuvladinoj konferenciji sa EU. Odbio da komentariše inicijativu da sa Hašimom Tačijem bude predložen za Nobelovu nagradu za mir

  • 9

Predsednik Vlade Srbije Ivica Dačić održao je konferenciju za javnost u zgradi Vlade Srbije povodom odluke Evropske unije da 21. januara otpočne pregovore o članstvu u Uniji sa Srbijom i tom prilikom istakao da je ovo istorijski uspeh!

- Ponosan sam što sam deo Vlade Srbije koja je toliko toga učinila na putu Srbije ka EU. Usvajanje pregovaračkog okvira i zaključak Ministarskog saveta EU da Srbija definitivno pregovore počinje u januaru, istorijski je događaj za Srbiju - rekao je premijer Srbije.

Dačić se zahvalio čitavoj vladi i prvom potpredsedniku Aleksandru Vučiću i predsedniku Srbije Tomislavu Nikoliću na trudu i odgovornosti na najvišem nivou kako bi se dostigao ovaj istorijski vredan dan.

Premijer Srbije je najavio je da će on i Vučić učestvovati na prvoj međuvladinoj konferenciji sa EU koja će se, najverovatnije, održati 21. januara u Briselu.

Dačić je izjavio da čvrsto veruje da će Srbija brže od bilo koga drugog postati članica Evropske unije, a da će brzina napredovanja ka EU zavisiti od naše posvećenosti.

- Pregovaramo o članstvu, a od naše posvećenosti zavisiće i brzina ulaska u EU. Čvrsto verujem da je to moguće i da ćemo postići uspeh u tom poslu, te da ćemo brže od bilo koga drugog postati punopravni član - rekao je premijer.

On je istakao da je ono što je godinama i decenijama izgledalo kao san počelo da se ostvaruje, da Srbija sada sigurno ide u Evropu, a da aktuelna vlada nije samo otvorila vlata ka Evropi nego je zakoračila u nju.

- Najvažnije obećanje smo ispunili - rekao je Dačić.

Dačić je posebno zahvalio i šefici evropske diplomatije Ketrin Ešton, za koju je rekao, da odavno jedan pregovarač nije imao tako objektivan odnos prema Srbiji.

- Video sam da su neki saopštili da su oni najzaslužniji, ali mislim da nije vreme da se takmičimo ko je više zaslužan, ali ova vlada će ostati upamćena da je to učinila. Neko će reći da to i nije bilo toliko teško, pa što onda ništa niste uradili - upitao je Dačić.

On je ocenio da im je nedostajalo političke hrabrosti i snage da preuzmu politički rizik i vode zemlju ka dva ključna koraka, a to su reforme i KiM.

Ova vlada je uradila taj iskrorak, dodao je premijer, a da pri tome nije zapostavila nacionalne i državne interese.

Upitan kakav je njegov stav o inicijativi da sa kosovskim premijerom Hašimom Tačijem i Ketrin Ešton bude predložen za Nobelovu nagradu za mir, Dačić je rekao da ta priča toliko neverovatno deluje da ne bi da je komentariše.

- Ništa mi ovde nismo radili ni za Nobelove nagrade ni za svoj rejting ni za fotelje, nego za Srbiju - i to nam je najveća nagrada - zaključio je Dačić.

(D. Z.)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • BALKANSKI SPIJUN

    18. decembar 2013 | 14:18

    Upravo istorijski!!!! Samo su vas u istoriji uspeli da namagarche ovako.Jos nije gotovo narod se pita!!

  • Marrina

    18. decembar 2013 | 14:52

    Da istorijski namagarceni...Narod se valjda nesto pita...

  • Banderaš

    18. decembar 2013 | 14:43

    Čega se pametan stidi.....

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA