Ova dva blizanca će otključati tajne svemira (FOTO) (VIDEO)

Upoređivanjem podataka koje će braća prikupljati, NASA će utvrditi promene koje toliko dugi boravak u svemiru ostavlja na čoveka i otkriti da li smo genetski spremni za međuplanetarna putovanja

  • 5

Blizanci Mark i Skot Keli (50) biće deo jednogodišnjeg istorijskog eksperimenta od marta naredne godine. Skot bi trebalo da postane prvi američki astronaut koji je toliko vremena proveo u vasioni, dok će njegov brat ostati na Zemlji.

Upoređivanjem njihovih podataka NASA će utvrditi promene koje toliko dugi boravak u svemiru ostavlja na čoveka i otkriti da li smo genetski spremni za međuplanetarna putovanja.

Pored toga, njima će se na Međunarodnoj svemirskoj stanici pridruživati i rotirajuća ekipa od 13 članova posade, koja će tu boraviti od deset dana do šest meseci. Oni će izvoditi eksperimente i spremati teren za dolaske prvih privatnih svemirskih letelica, koje se očekuju već početkom 2017. godine.

- Postoji poprilično podataka o ljudskom telu tokom šest meseci u orbiti. Ali da li ćemo tu stati ili se stvari menjaju kada protekne godine - pita se programski menadžer Međunarodne svemirske stanice Majk Safredini.

Zato je za NASA-u bitno da ima osobu koju bi testirala tokom dužeg perioda, a u isto vreme nekoga i na Zemlji sa istim genima i sličnim temperamentom, što mogu braća Keli.

Astronautu Keliju će dan izgledati ovako: prvih 30 odsto vremena radiće naučne eksperimente, 40 odsto na telesne vežbe, a preostalih 30 na popravke. To nije čudno pošto se tamo nalazi 52 kompjutera koji struju dobijaju od solarnih ploča i sve mora da funkcioniše kako bi oni imali stalno napajanje.

Pogledajte video:

(Telegraf.rs/ Izvor:ibtimes.com)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Više sa weba

Komentari

  • Pera Kojot # 1 !

    24. decembar 2014 | 17:16

    Uskoro ce ameri otkiti I vanzemaljce ! Pa ce da se sprijatelje sa njima, izserviraju im propagandu , pa ce onda ovi da ratuju za amere protiv Putina strasnog!

  • Zvrk

    26. decembar 2014 | 07:37

    Konačno će da krenu na mesec

  • Ccc

    25. decembar 2014 | 13:15

    Ako covek duzi vremenski period ostane u svemiru bez zemljine gravitacije kada se vrati kuci nece moci da hoda jer ce izgubiti kicmenu mozdinu i ostace nepokretan.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA