U HRVATSKOJ I GRČKOJ PRONAĐEN VUKODLAK: Naučnici iz Stokholma došli do neverovatnog saznanja! (FOTO)

Naučnicima je trebalo dosta vremena da primete da "vukodlak" sledi Mesečeve mene. Istražujući neobičnu pojavu, Katarina Ridin i Kristina Bolinder sa Univerziteta u Stokholmu uočile su da se kapljice javljaju u isto doba svake godine

  • 2

U Hrvatskoj i Grčkoj otkrivena je jedina za sada poznata vrsta biljke koja za svoje preživljavanje, kao neki "biljni vukodlak", potpuno prati lunarne cikluse.

Biljka bez cveta (ephedra foeminea) bliska četinjarima i cikasima, koji su slični palmama, tokom noći luči male prozirne kapi slatke tečnosti kojima privlači noćne bube oprašivače.

Naučnicima je trebalo dosta vremena da primete da biljka sledi Mesečeve mene. Istražujući neobičnu biljku, Katarina Ridin i Kristina Bolinder sa Univerziteta u Stokholmu uočile su da se kapljice javljaju u isto doba svake godine.

Ali kada su 2013. obišle biljke koje su proučavale u Hrvatskoj i Grčkoj, neprijatno su se iznenadile videvši da na njima nema malih prozirnih "bisera".

- Nakon bezuspešne nedelje u Grčkoj, tokom kojeg nismo videle oprašivače, bile smo jako neraspoložene pa smo odlučile da ćemo radije otići na večeru umesto da opet idemo da obilazimo biljke - rekla je Ridin.

Foto: Wikipedia/Le.Loup.Gris Foto: Wikipedia/Le.Loup.Gris

- Ali iznenada smo doživele eureku jer smo na fotografijama od prošle godine videle Mesec, kod nije bilo tokom poslednje posete - pojasnila je.

Ideja da postoji veza između oprašivanja i lunarnog ciklusa u početku je krenula kao šala. Ali kada su naučnice istražile prikupljene podatke, sve se savršeno poklopilo - otkrile su "vukodlaka među biljkama".

Foto: Wikipedia/Le.Loup.Gris Foto: Wikipedia/Le.Loup.Gris

Poznato je da pun Mesec utiče na aktivnosti brojnih životinja, ali ovo je prva biljka kod koje je zabeleženo ovakvo ponašanje.

Naučnici za sada ne mogu da objasne kako Ephedra foeminea zna da je Mesec pun. Jedno moguće objašnjenje je da nekako oseća intenzitet Mesečeve svetlosti ili registruje uticaj promena u gravitaciji.

(Telegraf.rs / Izvor: rts.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Više sa weba

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA