TAJNI GRAD AMERIČKE VOJSKE: Led se otopio i rešio misteriju koju nisu želeli da saznamo (FOTO) (VIDEO)

U ovom američkom kampu naučnici su izvodili testiranja sa biološkim, hemijskim i nuklearnim materijalom

  • 6

Amerikanci su mislili da će ovaj grad zauvek ostati ispod leda, ali nisu računali samo na jednu stvar - globalno zagrevanje. Tajni grad američke vojske ispod Grenlanda trebalo je da zauvek ostane misterija, ali je porast temperature pružio priliku da svi vide šta su Amerikanci planirali za vreme Hladnog rata.

SEVERNI POL SE KREĆE KA EVROPI: Za to je kriv ČOVEK, evo koja zemlja je prva na udaru!

Kamp Century je uspostavljen još 1959. godine na severozapadu Grenlanda. Od obale je udaljen oko 200 kilometara. Zvali su ga "grad ispod leda", u lavirintu tunela osam metara ispod zemlje smestili su laboratorije, prodavnice, bolnicu, kapelu, pa čak i bioskop. U to vreme tamo je živelo oko 200 vojnika.

Kamp je deo projekta "Ledeni crv". Glavni cilj je bio napraviti postrojenje za nuklearne projektile da bi u slučaju najgoreg scenarija, mogli dohvatiti mete u Sovjetskom Savezu. Vojska je ispod leda postavila oko 600 projektila srednjeg dometa, a zanimljivo je da danska vlada, u čijem je posedu Grenland tada bio, nije znala šta se tamo događa. Amerikanci su im samo rekli da vode vojni kamp.

Međutim, kamp Century nije običan kamp. Tamo su naučnici izvodili testiranja sa biološkim, hemijskim i nuklearnim materijalom. Inženjeri su bušili rupe u ledu kako bi tamo napravili objekte koji će čuvati skupoceno oružje.

OVO PODRUČJE NA PLANETI ZEMLJI TREBA DA NAS BRINE: Naučnici u strahu, najgore tek sledi! (FOTO) (VIDEO)

- Mislili su da ih nikada neće otkriti. Tih godina niko nije računao na globalno zagrevanje - rekao je naučnik i stručnjak za klimatske promene Vilijam Kolgan za Gardijan.

Projekat "Ledeni crv" je ugašen 1967. godine kada su inženjeri shvatili da bi konstantno pomeranje leda i nestabilno vreme moglo uništiti tajne tunele. Amerikanci su pokupili skupocenu opremu i otišli, ostavivši za sobom hemijski i nuklearni otpad. Smatrali su da će večno ostati ispod leda i da ga niko neće otkriti.

Foto-ilustracija: pixabay.com Foto-ilustracija: pixabay.com

Nažalost to se nije obistinilo - ove godine na Grenlandu je zabeležena rekordna temperatura, led se topi dvostruko brže nego u 20.veku, a naučnici su zabrinuti šta će se dogoditi kada na površinu ispliva sve ono što je skrivano više od 50 godina.

Pogledajte video:

(Telegraf.rs/Jutarnji.hr)

 

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Više sa weba

Komentari

  • D3

    28. septembar 2016 | 13:54

    Glupi Ameri. Danska da tuzi Ameriku i trazi ogromnu odstetu jer su im zarazili zivotnu okolinu ostavljajuci nuklearni otpad za sobom.

  • Sarmat/Banja Luka

    28. septembar 2016 | 14:10

    Danci...pokupite sav otpad i istresite na Floridu...

  • Micko

    28. septembar 2016 | 13:54

    Samo njima je sve dozvoljeno.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA