Preminula Vera Rubin: Majka tamne materije uspela je i uradila nešto što nijedna žena nije (VIDEO)

Rubin je tokom svoje karijere istražila više od 200 galaksija, a po njoj je nazvan i asteroid 5726 Rubin. Promenila je način na koji razumemo univerzum

  • 0

Vera Rubin, astrofizičarka koja je prva primetila neobično ponašanje galaksija koje se danas najčešće objašnjava postojanjem tamne materije, preminula je u 88. godini.

TAMNA MATERIJA ĆE UNIŠTITI ZEMLJU: Čekaju nas udari kometa i vulkanske erupcije?

Njen sin Alan Rubin rekao je da je Vera umrla u nedelju uveče prirodnom smrću.

Njen pionirski rad na istraživanju rotacije galaksija doveo je do teorije tamne materije. Još uvek nije poznato šta je tačno tamna materija, ali je poznato da ona čini 27 posto svemira, dok obična materija čini tek 5 posto svemira.

Vera je za svoja istraživanja i naučna otkrića dobila mnogo nagrada i počasti. Bila je druga žena astronom izabrana u Nacionalnu akademiju nauka SAD-a, a 1993. godine dobila je Nacionalnu medalju za nauku koju joj je uručio tadašnji predsednik SAD Bil Klinton.

Rubin je tokom svoje karijere istražila više od 200 galaksija, a po njoj je nazvan i asteroid 5726 Rubin. Promenila je način na koji razumemo univerzum.

Foto: Tanjug / AP Foto: Tanjug / AP

Ovo je 5 stvari o astrofizičarki koje možda niste znali:

1. Pomogla je da se dokaže da tamna materija postoji.

2. 1974. je otkrila da se ivica galaksije pomera brže nego očekivano. To je pomoglo da se pokaže da postoji nevidljiva gravitaciona sila: tamna materija.

3. Nominovana je za Nobelovu nagradu, ali je nije nikad osvojila.

4. Borila se protiv seksizma u nauci i otovorila put ženama u MINT-u (matematika, inženjerstvo, tehnologija i nauka). BIla je odbijena za astronomski program Prinstonu, jer je ženama bilo zabranjeno tamo da studiraju.

5. Rubinova je bila ubeđena da postoji život na drugim planetama. "Mislim da bi bilo nemoguće da tamo nema života, bilo gde u univerzumu", rekla je 2002. naučnica za časopis "Diskaver".

Pogledajte video:

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Više sa weba

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA