≫ 

Brnabić: U Srbiji nema objektivnog novinarstva

- Vidimo pre da ima nekih koji su veoma naklonjeni vladi, odnosno medija koji su jako protiv vlade - objasnila je premijerka Srbije

  • 1

Premijerka Srbije Ana Brnabić izjavila je pred Evropskim parlamentom u Briselu da u Srbiji nema objektivnog novinarstva, jer je jako malo objektivnih novinara.

Brnabić u Evropskom parlamentu: Evo šta im je poručila

Ona je u raspravi u Spoljnopolitičkom odboru EP i na poruke nekih poslanika da je "veoma zabrinjavajuće pitanje slobode medija", odgovorila da "pitanje istraživačkog novinarstva jeste krajnje važno".

- Veoma sam otvorena za raspravu o tome i da bismo bili savršeno pošteni, ja mislim, a to sam rekla organizacijama civilnog društva, novinarima i kažem vama sada da ne vidim, da nema istraživačkog novinarstva u Srbiji - rekla je ona i dodala da, sada ima nedostatka istraživačkog novinarstva, ali ne zato što to guši vlada, već ga nema, jer nema objektivnog novinarstva u Srbiji, odnosno jako je malo objektivnih novinara.

- Vidimo pre da ima nekih koji su veoma naklonjeni vladi, odnosno medija koji su jako protiv vlade. Ali postoje mediji koji su protiv vlade i mogu slobodno da kažu šta misle na temelju činjenica ili na temelju onoga što nisu činjenice - podvukla je premijerka.

Kako navodi Beta premijerka je navela"svi nedeljnici u Srbiji su potpuno protiv vlade, protiv predsednika, a od dnevnika su to tri koji su protiv vlade, a bar dva potpuno protiv vlade, a jedan od njih je, rekla bih, manje ili više objektivan".

Foto: Tanjug/Oksana Toskić

"Videli smo", istakla je predsednica srpske vlade, "interesantan slučaj lokalnog medija Novine vranjske", uz tvrdnju da su te novine zatvorene jer ih vlada nije pomogla.

- Te novine su bile kritički nastrojene prema vladi, nisu imale novca i zatvorene su. Ja sam posebno od Ministarstva kulture zatražila izveštaj o tom prema vladi kritičkom, što je u redu, mediju, i u samo 2017. je taj medij dobio od vlade, budući da nezavisna komisija Ministarstva kulture izdvaja novac za projekte, za svoje projekte više novca nego za recimo pet godina između 2008. i 2012. - rekla je premijerka.

"Kad sam ja iznela te podatke", primetila je ona, "opozicija je rekla: U redu, ali ostali su dobili više".

- Ja sam otvorena da razgovaram o tome da to bolje razumem i da se vidi da li tu zaista ima nečega - zaključila je Brnabićeva.

Daljinac

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA