Prištini ne cvetaju ruže, i MUSLIMANI im okreću leđa

- U muslimanskim zemljama sve se bolje razume da u vezi sa statusom Kosova nema nikakve osnove za ispoljavanje islamske solidarnosti - navodi ambasador Srbije pri UNESKU Darko Tanasković

  • 1
Kosovo, Priština, grad, panorama, ulica Foto: A. Nalbantjan

Ambasador Srbije pri UNESKU Darko Tanasković izjavio je da se može zapaziti da kod pojedinih država opada entuzijazam za aktivno promovisanje međunarodne afirmacije Kosova, pišu Novosti.

Srbija u EU do 2025. godine, sporazum Srbije i Kosova do 2019: Prištinski list analizira stanje u regionu

- U muslimanskim zemljama sve se bolje razume da u vezi sa statusom Kosova nema nikakve osnove za ispoljavanje islamske solidarnosti, jer nije reč o teritoriji na kojoj su islam i muslimani na bilo koji način ugroženi, već su sasvim suprotno, u velikoj većini muslimanski Albanci narušili državni suverenitet i teritorijalni integritet Srbije - kaže Tanasković.

Foto: Tanjug/AP

Prema njegovim rečima, odustajanje Prištine od pokušaja podnošenja zahteva za prijem u UNESKO ove godine rezultat je sticaja više okolnosti na globalnom, regionalnom i unutrašnjem kosovskom planu, a naravno i učinak upornog, argumentovanog i ubedljivog diplomatskog delovanja Srbije na svim nivoima.

DIPLOMATSKI USPEH

Takođe povlačenje nekih priznanja i izostanak prijema u određene institucije, Tanasković ocenjuje kao diplomatski uspeh, ali dodaje da novu "dobijenu rundu u nadgornjavanju s Prištinom i njenim pokroviteljima u međunarodnoj zajednici ne bi trebalo neprimereno trijumalistički veličati kao pobedu".

Slučaj Madagaskara je, ističe, upozorenje da moramo biti nesmanjeno budni.

Foto: A. Nalbantjan

Na pitanje da li vidi Kosovo u budućnosti kao članicu neke međunarodne organizacije kao što su UNESKO, UN ili Savet Evrope, on kaže da po tom pitanju Prištini "ne cvetaju ruže".

KOLO NA LISTI NEMATERIJALNE BAŠTINE

- Ako ne bude nekakvih velikih preokreta mislim da bar kratkoročno, pa i srednjeročno, pokušajima Kosova da se domogne članstva u značajnijim međunarodnim organizacijama potogovo onima iz sistema UN, što je jedan od prioriteta Prištine i njenih pokrovitelja, ne cvetaju ruže - rekao je Tanasković.

Ambasador Srbije najavljuje i da bi naše kolo trebalo da bude upisano na listu svetske nematerijalne baštine do kraja godine.

- Biće to značajno, opravdano i sasvim zasluženo postignuće. U Srbiji je, na ovaj ili onaj način, sa održavanjem i unapređivanjem tradicije narodne igre, povezano oko pola miliona ljudi, a "moravac" je, kao tip kola, odavno iskoračio preko nacionalnih kulturnih medija - rekao je Tanasković.

Daljinac

(Telegraf.rs / Izvor: novosti.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Krsta.

    6. decembar 2017 | 12:07

    Šiptari imaju svoju državu Albanija. ...zahvaljujući lošoj srpskoj politici sada su oduzeli deo srbije gde su se vodile kosovske bitke i gde ima puno manastira od davnina.. .

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA