≫ 

Vučić u Briselu: Predsednik Srbije danas i sutra na sastancima sa najvišim evropskim zvaničnicima

Boravak u središtu EU predsednik će početi sastankom sa specijalnim predstavnikom za dijalog Beograda i Prištine, Miroslavom Lajčkom, sa kojim će razgovarati večeras

  • 15
Aleksandar Vučić i Ursula fon der Lajen Foto: Tanjug/Instagram/buducnostsrbijeav

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić boraviće danas i sutra u dvodnevnoj poseti Briselu, a tokom dvodnevne posete imaće niz sastanaka sa evropskim zvaničniima.

Po dolasku u Brisel, predsednik Srbije večeras se sastaje sa specijalnim predstavnikom za dijalog Beograda i Prištine, Miroslavom Lajčkom.

Izvori Tanjuga iz Evropske službe za spoljne poslove navode da će sa srpskim predsednikom u Briselu razgovarati o nastavku porocesa dijaloga koji se vodi pod pokrovljem EU.

Dodaje se i da su tim povodom ”pozicije Beograda i EU jasne”.

- Srbija je spremna i kooperativa u tom smislu. EU je takođe spremna za nastavak dijaloga. Ono što se čeka je stav novog premijera Kosova - navode izvori Tanjuga u Briselu.

U ponedeljak 26. aprila predsednika Srbije, primiće predsednica Evropske komisije, Ursula fon der Lajen, a nakon toga planiran je sastanak Vučića sa komesarom za proširenje, Oliverom Varhejijem.

Kao sledeći susret predviđen je razgovor sa potpredsednikom Evropske komisije i šefom diplomatije EU, Žosep Borelj, koji će povodom posete predsednika Vučića organziovati radni ručak.

Aleksandar Vučić i Oliver Varhelji U ponedeljak 26. aprila planiran je sastanak Vučića sa komesarom za proširenje, Oliverom Varhejijem-Foto: Tanjug/Instagram/buducnostsrbijeav

Nakon ručka planirano je da se Borelj i Vučić obrate medijima iz Evropske službe za spoljne poslove.

Vučić će se sasti i sa izvestiocem Evropskog parlamenta za Srbiju, Vladimirom Bilčikom.

Radna poseta predsednika Srbije Briselu završava se večerom koju u čast predsednika Vučića i delegacije iz Beograda organizije predsednik Evropskog saveta, Šarl Mišel.

Na agendi razgovora će se naći i primena nove metodologije na ubrzanju pristupnog procesa Srbije, razvojni projekti u Srbiji predviđeni evropkskim Ekonomsko investicionim planom, ali i borba protiv pandemije i strategija vakcinacije u regionu za koju je Srbija pohvaljena od evropskih zvaničnika i javnosti.

Kurti putuje u Brisel, bez sastanka sa Vučićem

Premijer privremenih prištinskih institucija Aljbin Kurti tokom sledeće nedelje posetiće Brisel i tom će se prilikom susresti sa visokim zvaničnicima Evropske unije, izjavili su iz Vlade tzv. Kosova.

Premijer Aljbin Kurti sredinom sledeće nedelje će posetiti Brisel, gde će se sastati predstavnicima institucija Evropske unije. Neće biti sastanka premijera Kurtija i gospodina Vučića - rekao je za Koha net portparol vlade Perparim Krieziu.

Poslednji sastanak na najvišem nivou izmedju predstavnika Prištine i Beograda je bio u septembru prošle godine, kada su se sreli predsednik Vučić i bivši premijer privremenih prištinskih institucija Avdulah Hoti.

Video: Predsednik Srbije Aleksandar Vučić o odlasku u Brisel: Ne očekujem nikakve ptiske

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • ORAO

    25. april 2021 | 16:58

    Za predsednika bih dao bubreg ako treba.

  • mare

    25. april 2021 | 15:50

    Borba Srbije za Kosovo i Metohiju je neprestana, tako da je za dijalog uvek otvorena.

  • Detelina Sa 4 Lista

    25. april 2021 | 16:57

    Ja predaednikovu sliku držim kao ikonu u 6 soba. Živeo predsednik Vučić!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA