• 0

Vreme čitanja: oko 2 min.

Red Arrows sleteli u Zadar: Britanska akro-grupa uvežbava manevre iznad obale Jadrana

Vreme čitanja: oko 2 min.

Red Arrows ove godine proslavljaju specijalan jubilej - 60 godina od osnivanja akrobatske grupe te ih čeka veoma "gust" raspored kada su u pitanju nastupi

  • 0
Red Arrows RAF Red Arrows

Akro-grupa Red Arrows britanskog Kraljevskog ratnog vazduhoplovstva (Royal Air Force - RAF) stigla je krajem prošle nedelje u Hrvatsku. Britanci će na jadranskoj obali uvežbavati manevre za predstojeći nastup u Grčkoj, a najavljeno sunčano i toplo vreme biće odlični uslovi za trening pilota.

Jedanaest BAe Hawk T-1 akrobatske grupe Red Arrows (eng. Crvene strele) sletelo je u vazduhoplovnu bazu Pukovnik Mirko Vukušić hrvatskog ratnog vazduhoplovstva (Hrvatsko rtano zrakoplovstvo - HRZ) u Zemuniku Donjem (Zadar).

Oni su na putu od svog RAF Vadingtona do Zadra obavili i jedno međusletanje u Lionu, čini se zbog dopune gorivom.

Bila je prilika da tokom preleta, ali i uvežbavanja u Hrvatskoj nastanu neke spektakularne fotografije koje su Red Arrows sa ponosom podelili na svojim kanalima komunikacije

Piloti, avioni i prateće osoblje zadržaće se na hrvatskoj obali dve nedelje gde će, kako navodi vođa eskadrile Džon Bond (Red 1), uvežbavati manevre u vazduhu i spremati se za buduće nastupe, pre svega jedan u Grčkoj. Aktivnosti u Zadru sprovode se u okviru vežbe Springhawk.

Red Arrows ove godine proslavljaju specijalan jubilej - 60 godina od osnivanja akrobatske grupe te ih čeka veoma "gust" raspored kada su u pitanju domaći i međunarodni nastupi. Na sajtu Red Arrows objavljena je i lista mesta, odnosno događaja, gde planiraju da izvedu performanse. Akro-grupa upriličiće svoj program na trci Formule 1 u Silverstonu, aero-mitinzima u Sautportu i Blekpulu, rođendanu kralja i drugim važnim događajima.

Prvi nastup očekuje ih u Grčkoj 21. maja gde se obeležava godišnjica bitke za Krit dok će poslednji ovogodišnji performans za javnost imati 5. oktobra.

Zanimljivo je da je upravo na aerodromu u Zadru, tačnije u bazi Zemunik Donji, u prošlosti bila bazirana i grupa Leteće zvezde - akrobatski tim jugoslovenskog ratnog vazduhoplovstva. Danas u Zadru svoju bazu ima akro-grupa HRZ Krila Oluje.

(Aero.rs)

Video: Dubai Airshow 2023: Kineske akrobacije na nebu u šarenilu boja

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Aero Telegraf zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>