• 0

Vreme čitanja: oko 2 min.

Argentina od Danske kupila dve eskadrile modernizovanih polovnih aviona F-16

Vreme čitanja: oko 2 min.

Predsednik Argentine Havijer Milei opredelio se za nabavku polovnih F-16 i pored toga što mu je Peking ponudio novije avione sa boljim naoružanjem u trenutku kada Vašington pokušava da minimizira uticaj Kine u Južnoj Americi

  • 0
F-16 RV Danska Salinger Igor

Argentina je posle složenih pregovora potpisala ugovor o kupovini 24 (korišćena) borbena aviona F-16 od Kraljevskog ratnog vazduhoplovstva Danske (Flyvevåbnet), potvrdila je vlada u Buenos Airesu.

"Danas završavamo najvažniju vojno-vazduhoplovnu nabavku od 1983. godine", izjavio je argentinski ministar odbrane Luis Alfonso Petri tokom posete Kopenhagenu, Danskoj, 16. aprila 2024. godine.

"Ovo su 24 aviona F-16 koji su modernizovani i opremljeni najboljom tehnologijom, koji dostižu nivo najboljih aviona koji lete nebom Južnoameričkog regiona i sveta."

Petri i njegov danski kolega, Troels Lund Poulsen, potpisali su pismo o namerama u Buenos Airesu 26. marta 2024. godine, čime su otvorili put za prodaju danskih aviona F-16 Argentine, piše portal Aerotime.

Odluka o prodaji F-16 Argentini doneta je u saradnji sa administracijom Džoa Bajdena, koja je odobrila transfer ovih borbenih aviona proizvedenih u SAD. Dolazak F-16-ica predstavlja značajan korak napred za odbrambene sposobnosti Argentine, posebno za njenu stariju flotu borbenih aviona.

Argentinsko ratno vazduhoplovstvo (Fuerza Aérea Argentina) istraživalo je različite opcije za obnovu ovog segmenta flote, uključujući nabavku Dassault-Breguet Super Etendard iz Francuske, Sukhoi Su-24 iz Rusije, ili novih kinesko-pakistanskih JF-17 Thunders. Međutim, nijedna od ovih opcija nije realizovana.

Predsednik Argentine Havijer Milei opredelio se za nabavku polovnih F-16 i pored toga što mu je Peking ponudio novije avione sa boljim naoružanjem u trenutku kada Vašington pokušava da minimizira uticaj Kine u Južnoj Americi, navodi El Pais.

Eksperti za odbrambena i avijacijska pitanja ipak odobravaju nabavku F-16 čija će isporuka početi sledeće godine, ali su upozorili da ostaje da se potpiše drugi ugovor - ovaj put sa SAD - ugovor o sistemima naoružanja kojim će dve "nove-stare" eskadrile borbenih aviona biti opremljene.

F-16 RV Danska Salinger Igor

Nakon što je (posle rata za Folklandska ostrva protiv Velike Britanije 1982. godine) "penzionisala" svoje eskadrile franuskih aviona Mirage, Argentina je dugo pokušavala da obnovi svoju supersoničnu komponentu u ratnom vazduhoplovstvu bez uspeha - zbog britanskog veta.

Zvanični London jednostavno nije dozvoljavao da se ovoj zemlji prodaju avioni sa komponentama napravljenim u Velikoj Britaniji. Zbog toga je Argentina morala da odustane od švedskog Gripena, kao i francuskog Super Etendarda - čija pilotska sedišta imaju britanske delove.

Kako je proces odmicao - u ponudi su ostali samo avioni F-16 kraljevskog vazduhoplovstva Danske i novi kineski JF-17. U jednom trenutku ponuda američkih vazduhoplova je podrazumevala samo prodaju letelica sa osnovnim sistemima naoružanja, dok je Peking nudio mnoštvo dodatne opreme i napredne avionike koja je trenutno u upotrebi samo u Kini, Pakistanu, Mjanmaru i Nigeriji, pa nema dovoljno podataka o njenoj efikasnosti.

Ipak, da bi sprečili prodor kineske vojne tehnologije u Argentinu, Amerikanci su "pojačali" ponudu opreme i naoružanja za danske F-16 sa raketama vazduh-vazduh, vazduh-zemlja, naprednim sistemom za prepoznavanje meta i opremom za elektronsko ratovanje, piše španski El Pais.

(Aero.rs)

Video: Dubai Airshow 2023: Kineske akrobacije na nebu u šarenilu boja

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Aero Telegraf zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>