• 0

Vreme čitanja: oko 1 min.

Novi kupac za H145M: Kraljevstvo iz Jugoistočne Azije potpisalo ugovor za vojne helikoptere

Vreme čitanja: oko 1 min.

Novi helikopteri evropskog proizvođača će zameniti zastarele MBB BO105 razvijene tokom šezdesetih godina prošlog veka

  • 0
H145 Airbus Helicopters

Brunej Darusalam će postati najnoviji korisnik Airbus H145M vojnih helikoptera. Predstavnici Airbus Helicopters potpisali su sa Ministarstvom odbrane Bruneja ugovor za šest H145M višenamenskih letelica.

Novi helikopteri evropskog proizvođača će zameniti zastarele Messerschmitt-Bölkow-Blohm BO105 razvijene tokom šezdesetih godina prošlog veka. Airbus je u saopštenju 2. maja naveo da će H145M brunejskih oružanih snaga biti korišćeni za poboljšanje operativnih sposobnosti u misijama bliske vazdušne podrške i izviđačkim zadacima.

Brunejsko kraljevsko ratno vazduhoplovstvo (Tentera Udara Diraja Brunei) trenutno ima nekoliko tipova helikoptera u svojoj floti. Među najmodernijim sredstvima kojima Brunej raspolaže jesu Sikorsky UH-60 koji se uglavnom koriste za transport vojnika.

Airbus H145M je višenamenski helikopter namenjen izvršavanju širokog spektra misija - od bliske vazdušne podrške, borbenog traganja i spasavanja pa sve do gašenja požara. Među korisnicima vojne verzije H145 nalaze se SAD (UH-72 UH-72 Lakota) Nemačka, Mađarska, Tajland i druge zemlje.

Ratno vazduhoplovstvo i protivvazduhoplovna odbrana (RViPVO) Srbije i Ministarstvo unutrašnjih poslova (MUP) takođe koriste H145M. Srbija je od Airbusa naručila ukupno 19 H145M, a neki od njih učestvovali su i na nedavno održanoj vojoj vežbi Vihor 2024 o kojoj možete pročitati u posebnom tekstu na portalu Aero.rs.

(Aero.rs)

Video: Helikopterski servis Republike Srpske: Vazdušni medicinski transport

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Aero Telegraf zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>