Vreme čitanja: oko 1 min.

Otvorena izložba Eme Bregović u Parizu: Goran Bregović je podržao, prisustvovao osnivač muzeja Palais de Tokyo

V. Đ.

Vreme čitanja: oko 1 min.

Radove Eme Bregović, velike i impresivne po formi, duboko složene po značenju i snažne po teksturi, koja se kreće od metala do bodljikave žice i tekstila, publika će moći da vidi do 30. maja

  • 1
Izložba Eme Bregović u Parizu Foto: Tanjug/Kulturni centar Srbije u Parizu

Samostalna izložba umetnice Eme Bregović pod nazivom "Jeu de main, jeu de vilain" otvorena je u Kulturnom centru Srbije u Parizu.

Radove Eme Bregović, velike i impresivne po formi, duboko složene po značenju i snažne po teksturi, koja se kreće od metala do bodljikave žice i tekstila, publika će moći da vidi do 30. maja.

Posetiocima izložbe, među kojima je bio i Žerom Sans, osnivač muzeja savremene umetnosti Palais de Tokyo, obratila se direktorka Kulturnog centra Srbije u Parizu Natali Beljanski Popović.

Izložbu u galeriji Kulturnog centra u Parizu otvorila je sinoć ambasadorka Srbije u Francuskoj Ana Hrustanović, a na njoj je prikazano sedam Eminih skulptura nastalih tokom desetogodišnje karijere, koja je počela pre 10 godina u Ateljeu Sevr u Parizu, nakon čega je Ema završila osnovne i master studije na Likovnoj akademiji u Nantu.

Svoje skulpture Ema Bregović izlagala je na grupnim i samostalnim izložbama u Istanbulu, Cirihu, Beogradu, Kragujevcu i drugim gradovima.

Naziv izložbe "Jeu de main, jeu de vilain" na francuskom je igra rečima koja naglašava važnost razumevanja posledica igre.

Bregović taj naziv koristi kako bi istakla da njeni radovi imaju dvostruka tumačenja i značenja. Time, izložbeni prostor postaje mesto istraživanja različitih drustveno-političkih igara, njihovih konotacija i njihovih posledica.

Bregović, koja je pravi primer savremene evropske umetnice, inspiraciju crpi iz ličnog francuskog iskustva intimno povezanog sa bivšom Jugoslavijom, kao i iz društveno-političkih tenzija i aktuelnog konteksta.

Otvaranju izložbe Eme Bregović, koja se ne ustručava izazovnih tema, prisustvovali su predstavnici dilomatskog kora, kao i brojne francuske i srpske ličnosti iz sveta umetnosti i kulture, a među njima i Goran Bregović.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Zorica

    20. maj 2024 | 15:13

    Nije mijasnoda kolikogod imaju para ovi ljudi sa estrade se kesaju o ovu jadnu državu Srbiju! Da li je fudbal, muzika samo gledaju dako mogu da se koriste. Taman pomislih kako je kao umetnica negde u Parizu otvorila izlozbu, kad ono Srpski kturni centar!? På dokle vise!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA