Uz preporuke lekara lakše ćete preživeti vrele dane, a na dve stvari posebno obratite pažnju

Najugroženiji su, očekivano, hronični bolesnici

  • 1

Visoke temperature u ovo doba godine nisu iznenađenje, a nije iznenađenje ni da lekari zbog toga imaju više posla. Neophodno je piti dovoljno vode, nositi laganu garderobu od prirodnih materijala i izbegavati izlazak na sunce u najtoplijem delu dana, podsećaju lekari na „pravila ponašanja“ u vrelim danima.

Jutarnja vremenska prognoza (7. avgust 2018. godine): Sunčano i tropski toplo (VIDEO)

Promene raspoloženja i zdravstveni problemi pri nagloj promeni vremena pripisuju se uglavnom metereoptama. Međutim, ćudljivo vreme uz visoke temperature utiče na sve, pa i na decu. Najugroženiji su, očekivano, hronični bolesnici.

Doktorka Dubravka Rajić Foto: Printscreen/ RTS

„Kardivaskularni bolesnici su najosetljiviji na promene vremena, naročito hipertoničari (visoki pritisak). Vrućina izaziva širenje krvnih sudova pa dolazi do naglog pada pritiska, a zbog prekomernog znojenja gube se elektroliti važni za srčani rad“, rekla je za RTS dr Dubravka Rajić, kardiolog u Urgentnom centru KCS.

Dr Rajić podseća da hronični bolesnici treba redovno da uzimaju prepisane lekove, dok bi pacijentima sa povišenim krvnim pritiskom terapija trebalo da se koriguje. „Zimska terapija“ bi, objašnjava, mogla da bude prejaka u vrelim danima.

Obavezno piti puno vode Foto-ilustracija: Profimedia/Alamy / Jednostavan test otkriva da li ste dehidrirali

Univerzalna preporuka, i za zdrave i za bolesne mogla bi da glasi – voda, voda, voda!

Naime, najvažnije je rehidriranje organizma, odnosno, nadoknada tečnosti koja se izgubi putem znoja.

„U ovako vrelim danima, ako se nalazite na suncu, trebalo bi da pijete po jednu čašu vode na svakih dvadesetak minuta“, ističe dr Rajić.

Za hronične bolesnike važi i preporuka da od 10 do 18 časova budu u zatvorenim, rashlađenim prostorijama, a za sve ostale da nose laganu pamučnu garderobu svetlijih boja i, naravno, flašicu vode.

Uz to, temperature u prostorijama rashlađenim klima uređajima ne sme da bude dramatično niža od spoljne, a iz njih treba izlaziti postepeno kako bi organizam mogao da se privikne.

(Telegraf.rs/ RTS)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • BASA

    7. avgust 2018 | 10:32

    Mi se tusiramo hladnom vodom ! Jedemo " Supe iz kesica tj. Knor , C supe itd. Da bi se nadomestili Elektroliti , izgubljeni znojenjem " ! Hvala Dr. na lepim savetima !

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA