Ova hrana pomoći će vam da se rahladite u vrelim letnjim danima

Postoje neke namirnice koje mogu tokom leta da nas rashlade

  • 0

Kako bismo preživeli vrućine leti i izbegli pregrejavanje koje može da bude opasno po zdravlje, postoje neke namirnice koje mogu da nam pomognu u rashlađivanju.

Šta će vam se desiti ako slučajno pojedete buđ? Ne paničite, ali držite oko na svojim simptomima

Iako se tradicionalno smatra zimskim jelom, supa može da vam pomogne da se rashladite u večernjim satima. Nutricionista Daniel O Šognesi savetuje i da s vremena na vreme pojedemo ljutu papričicu koja sadrži kapsaicin koji šalje mozgu informaciju da je telo pregrejano. Tako dolazi do povećanog znojenja kojim se telo oslobađa od toplote i rashlađuje.

Spanać je odličan u održavanju temperature tela. Foto: Pixabay.com

Poznato protivupalno dejstvo kurkume nadaleko je poznato. Kurkumin koji je jedan od sastojaka ovog začina pomaže cirkulaciju, ubrzava protok krvi i hladi telo. Pored toga, on ističe da neka hrana kao što je nana može da hladi organizam, ali i spanać može da pomogne jer održava pritisak normalnim i hladi telo.

Namirnice koje su idealne za letnje dane su: spanać, supa, jela sa čili papričicom, lubenica, kurkuma, luk, jela i pića sa pepermintom, jela napravljena sa kokosovim mlekom.

Omiljena letnja poslastica mnogima je lubenica. Foto: Pixabay.com

Pored toga, kokosovo mleko i lubenica koja je bogata amino kiselinama koje opuštaju krvne sudove, treba da se nađu na našem dnevnom meniju. Treba izbegavati namirnice koje sadrže visok nivo proteina. Meso se teško vari, a u procesu varenja stvara se toplota i možemo još više da se ugrejemo. Ishrana bogata voćem i povrćem je najbolji izbor jer zahteva malo energije kako bi se svarila za razliku od jela od mesa.

(Telegraf.rs/metro.co.uk)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA