≫ 

Šta će vam se desiti ako slučajno pojedete buđ? Ne paničite, ali držite oko na svojim simptomima

Ako ste ikada imali tu priliku da slučajno probate buđ, onda znate da koliko je odvratna

  • 0

Buđ se može pojaviti bilo gde, u aparatu za kafu, u kanti za smeće, na dušeku i najčešće na hrani. Svima je poznat taj osećaj mučnine koji se pojavi kad vidite hranu punu buđi u frižideru. Ako ste ikada imali tu priliku da slučajno probate buđ, onda znate da je taj osećaj oko milijardu puta gori kad vam se nađe u ustima.

Konačno srušen mit: Šolja kafe NE pomaže lečenju mamurluka

Ali šta se dešava ako slučajno pojedete buđ ?

Evo dobrih vesti: nećete umreti niti se ozbiljno razboleti, pogotovo ako ste inače zdrava, odrasla osoba sa snažnim imunim sistemom. Ipak, stručnjaci za hranu kažu da je buđ za ishranu daleko od idealne namirnice. Kao što već verovatno znate, uopšte ne biste trebali da je jedete, osim u nekoliko izuzetaka. Postoje i neki lepi razlozi zašto biste trebali da ponekad gricnete buđ.

Šta se događa kada jedete buđav hleb?

Svakako, svi bi radije jeli svež hleb, ali ako se pojavi plesan na njemu, nemojte skidati plesnjivi deo i jesti ostatak. Eksperti za bezbednost hrane upozoravaju da treba da izbegavate buđav hleb, posebno zato što je hleb mekana hrana. Koren buđi seže duboko u unutrašnjost hleba pa je često ne vidite, i ukoliko samo očistite površinski sloj buđi sa hleba, postoji mogućnost da možete pojesti njen ostatak koji ne vidite.

- Sigurna sam da neki ljudi ne obraćaju pažnju i da bi voleli da uštede, ali hleb je jeftin. Bolje kupite drugi, a onaj koji se ubuđao bacite. - kaže Marijan Gravli, specijalista agrokulture.

Prema Gravli, buđ na hlebu nije ništa čime treba da se zabavljate. Ona može izazvati alergijske reakcije i respiratorne tegobe ako je unesete u organizam. U nekim slučajevima, čak i udisanje buđi može biti opasno.

Foto: Pixabay.com / Buđ može izazvati alergijske reakcije i respiratorne tegobe

Šta se događa kada jedete buđav sir?

Kao i sve vrste namirnica, i sir može biti buđav. Ali, u zavisnosti od vrste sira o kojoj se radi, to ne mora biti opasno. već može biti i krajnje prijatno. Neke vrste plesni se koriste za stvaranje određenih sireva, kao što su "Brie" ili "Gorgonzola". Dakle, ako jedete te specifične vrste, velike su šanse da ćete biti jako srećni kad napunite stomak.

Ali, to ne važi kod mekih sireva poput krem sira, rikote i slično. Ako takvi sirevi dobiju buđ, odmah ih bacite. Prema Ketrin Zeratski, to važi i za bilo koju vrstu sira koja je mekana, trošna ili rezana.

Foto: Pixabay.com / Neke vrste plsni su jestive i prijatnog ukusa

- Sa ovim sirevima, buđ može biti jako opasna. Štetne bakterije, poput listerije, brucele, salmonele i Ešerihije Koli, mogu rasti zajedno sa buđi u sirevima. Drugim rečima, rizikujete da unesete ove vrste loših bakterija, što može dovesti do gadnih simptoma kao što su dijareja i povraćanje. - piše Zeratski na vebsajtu klinike Mejo.

Kada se radi o tvrdim i polu-mekim sirevima, poput čedara, parmezana u švajcarskog sira, u zavisnosti od toga koliko buđi se nalazi na siru, možda možete nastaviti da ga koristite. S obzirom na to da buđ ne može prodreti u tvrde i polu-meke sireve, možete samo odrezati taj buđavi deo i pojesti ostatak. Samo dobro očistite sve tragove buđi. U suprotnom, rizikujete da unesete istu vrstu gadne bakterije koju možete da unesete uz pomoć mekog sira.

Foto: Pixabay.com / Tvrde i polu-meke sireve, poput čedara, parmezana u švajcarskog sira možete očistiti i nastaviti da jedete

Šta se događa kada jedete buđave proizvode?

Ako mislite da su mekane namirnice koje imaju buđ opasne, potpuno ste u pravu. Prema internet stranici USDA, isto važi i za delove proizvoda. Kada je u pitanju čvrsto voće i povrće, kao što su kupus, paprika i šargarepa, možete da odsečete buđavi deo i da bezbedno pojedete ostatak. Ali ako se radi o mekanom voću i povrću poput paradajza i krastavaca, bolje je da ga bacite. Buđ može da prodre u gustu hranu, tako da njeni delovi mogu da budu duboko skriveni.

Foto: Pixabay.com / Mekane namirnice koje imaju buđ su opasne

(Telegraf.rs / Izvor: firstforwomen.com)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA