Stanovnici Havaja strahuju od uragana Lejn: Oluja četvrte kategorija biće najjača od 1992. godine koja je pogodila ostrvo (FOTO) (VIDEO)

Američka mornarica je po pomerila svoje brodove i podmornice sa Havaja

  • 0

Stanovnici Havaja su u sredu ispraznili police u prodavnicama, obezbedili svoje prozore, dok se uragan Lejn približavao njihovoj teritoriji.

Oni su napravili zalihe poput flaširane vode, toalet papira, knedli i drugih potprepština, u strahu od uragana Lejn i mogućih obilnih kiša, poplava i visokih talasa.

Oluja četvrte kategorije bi mogla da pogodi ovo ostrvo u četvrtak, a vetrovi bi mogli da dostignu jačinu od 161 km na čas.

Rajskom ostrvu preti katastrofalni uragan "Lejn": Stanovnici užurbano prave zalihe osnovnih potrepština (FOTO) (VIDEO)

To je čini najmoćnijom olujom koja je pogodila Havaje još od 1992. godine.

Građani pune džakove sa peskom Foto: Tanjug/AP

Za razliku od Floride ili Teksasa, gde stanovnici mogu da se evakuišu uz pomoć automobila, ljudi na Havajima su ograničeni što se toga tiče.

Umesto toga, oni moraju da ostanu tu gde su i da se skupe dovoljno sredstava da bi pregurali period nestanka struje i vandredne situacije.

Obezbeđuju svoje prozore Foto: Tanjug/AP

Nacionalna metaorolška služba je izjavila da se očekuje da se Lejn okrene prema severozapadu, nakon čega sledi kretanje prema severu ostrva u četvrtak.

Veliko ostrvo je već osetilo prve efekte uragana Lejn. Na istočnoj strani je padala velika kiša, dok je na zapadu i dalje bio lep dan.

Škole su zatvorene do kraja nedelje, a radnicima koji rade u lokalnoj samoupravi je rečeno da ostnau kod kuće.

Prave zalihe osnovnih potrebština Foto: Tanjug/AP

Otvorena su skloništa u Oahu, Mauiju, Molokaiju i Lanaiju.

Meteorolozi su istali da bi uragan mogao da oslabi i na treću kategoriju ali bi to i dalje bila velika oluja.

Američka mornarica je po pomerila svoje brodove i podmornice sa Havaja.

TAJFUNI IDU KA JUŽNOJ KOREJI I JAPANU

Tajfun se približava Južnoj Koreji čije su južne delove danas pogodile obilne padavine, praćene snažnim vetrom, zbog čega su otkazani mnogi letovi, a škole zatvorene.

U Južnoj Koreji jedna osoba je povređena, a druga se vodi kao nestala.

Meteorolozi navode da se tajfun Sulik kreće ka severu i da se očekuje da će sutra prouzrokovati veoma snažne vetrove, i do 160 kilometara na sat, i padavine na celoj teritoriji Južne Koreje.

Predsednik Južne Koreje Mun Dže-in naložio je nadležnim institucijama da ulože maksimalne napore da bi se umanjila očekivana šteta od naleta tajfuna, preneo je AP.

Vlasti se nadaju da će uragan oslabiti Foto: Tanjug/AP

Služba za vanredne situacije je saopštila da se 23-godišnja devojka vodi kao nestala. Pretpostavlja se da su nju odneli talasi dok se sinoć slikala na jednom ostrvu.

U Južnoj Koreji otkazano je više od 200 letova, a mnoge škole će sutra biti zatvorene.

Očekuje se da će drugi tajfun u večernjim satima protutnjati zapadnim delovima Japana, gde su meteorolozi upozorili na obilne padavine i visoke talase.

Otkazano je više od 300 letova u oblastima Šikoku i Kinki, javila je agencija Kjodo, dodajući da su tri studenta juče nestala na obali grada Šizuka.

VIDEO: Francuska pod vodom! Ulice se pretvorile u rečna korita, automobili i prikolice plutaju

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA