SOLARNA JEDRA: Da li je ovo budućnost putovanja po svemiru? (VIDEO)

"Sandžemer" je jedro koje ima ukupnu površinu od gotovo 1.200 kvadratnih metara i teško je 70 kilograma. Ipak, kada se sklopi zauzima prostor jedne prosečne mašine za pranje veša

  • 1

Nekoliko predstojećih misija svemirskih putovanja imaju za cilj da iskoriste energiju sunčeve svetlosti kao osnovnog pokretača letelice na sunčev pogon.

Letelica je opremljena jedrom širokim 400 metara i za godina dana bi mogla da pređe 2.1 milijardu kilometara. NASA inženjer, Brus Kembel, izjavio je da do sada nije poznato da je ostvarena takva brzina prilikom korišćenja hemijskog pogona.

Sunčevo zračenje stvara pritisak koji vrlo malo pomera letelicu. Međutim, kako se pomeranje dešava kontinuirano, tokom vremena se razvija brzina.

Iskoristiti svetlost na ovaj način nije nova ideja. O solardnom jedru je pisao Artur Klark 1964. godine, u kratkoj priči "Sandžemer".

"Sandžemer" je jedro koje ima ukupnu površinu od gotovo 1.200 kvadratnih metara i teško je 70 kilograma. Ipak, kada se sklopi zauzima prostor jedne prosečne mašine za pranje veša, pa se lako može smestiti u raketu srednje nosivosti i lansirati u orbitu.

Prva letelica ovog tipa, "Ikaros", koja je krstarila svemirom bila je japanski projekat. Ona je 2010. godine prva lansirana u svemir.

Pet meseci kasnije pridružila se NASA i pokrenula "NanoSejl - D" koji je svoje jedro raširio u januaru 2011. godine i zatim 8 meseci kasnije izgoreo u atmosferi.

U "Sandžemer" je uloženo 27 miliona dolara. Jedra su napravljena od naprednog materijala koji se zove Kapton, a čija debljina iznosi samo 5 mikrona. Što je letelica lakša, dostiže veću visinu.

Pogledajte video:

(Telegraf.rs / Izvor: Space.com)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Više sa weba

Komentari

  • UNITEDSTATESOFSERBIA

    5. jun 2014 | 16:12

    Solarna energija --dostupna svima, --i to će država naplaćivati--još samo kiseonik da se kupuje, ,,,,,u bocama

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA