SPREMNI ZA SVEMIR: Odlazak na drugu planetu sve bliži! (FOTO)

Nedavno je sproveden eksperiment u kom je tročlana posada 105 dana bila zatvorena u specijalno dizajniranom modulu, gde su uz pomoć svojih fekalija u posebnom procesu pravili đubrivo neophodno za uzgaj biljaka u svemiru

  • 1

Tri volontera su nakon 105 dana simulirane svemirske misije izašli iz kineskog "Lunar Palace 1" modula. Misija je bila sprovedena na Zemlji, a cilj istraživanja je utvrditi kako bi izgledao rast biljaka u svemiru, što je neophodno za duži boravak u kosmosu i istraživanju drugih planeta.

Eksperiment je sproveden na Univerzitetu aeronautike i astronautike u Pekingu. Ishrana tročlane posade je tokom svih 105 dana bila bazirana na crvima koji su bogati proteinima. Tročlanu posadu su činile dve žene i jedan muškarac, koji su zaposleni na pomenutom univerzitetu.

Kapsula u kojoj su se nalazili imala je  zapreminu od 500 kubnih metara i pokrivala je površinu od 160 metara kvadratnih. Sastojala se od jednog integrisanog modula i dva modula za uzgaj biljaka. Integrisani modul se sastojao od dnevne i radne sobe, kupatila, i prostorije za skladištenje otpada.

Tokom eksperimenta korišćeni su usevi kukuruza, kikirikija, sočiva i krastavca. Ljudske fekalije su reciklirane u procesu biofermentacije unutar samog "Lunar Palace 1" modula. Dobijeni proizvod korišćen je kao đubrivo za uzgaj pomenutih biljaka.

Eksperiment je bio uspešan, i postavio je dobre temelje za mogućnost uzgoja biljaka u svemiru.

Ovo bi omogućilo astronautima da dobijaju sveže povrće, unaprede uslove života u svemiru, kao i da otklone stres. Tehnologija koja je napravljena u "Lunar Palace 1" modulu je do sada najnaprednija i ključna je za dugoročan boravak u svemiru, ali i u istraživanju drugih planeta.

(Telegraf.rs / Izvor:space.com)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Više sa weba

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA