SPEKTAKULARNO: Magično ostrvo se pojavilo na Saturnu (FOTO)

Naučnici su, tokom istraživanja Saturna, uočili neobičan zagonetni objekat koji se iznenada pojavio na snimcima. Mora na ovoj planeti su slična kao onima na Zemlji, a sumnja se da je čudna karakteristika uzrokovana promenljivom sezonom

  • 0

Misteriozno "magično ostrvo" pojavilo se na radarskim snimcima mora, na Saturnovom satelitu - Titanu.

Naučnici se trude da objasne svetlu "tranzitnu karakeristiku", ali kažu da to može da bude posledica talasa, mehurića ili visokog nivoa čvrstih materija. Objekat je primećen na snimcima Liđeja Mare, drugog po veličini mora na Titanu.

Pre jula 2013. godine, more od uglovodonika je bilo potpuno ravno i bez izrazitih karakteristika. Onda se zagonetni objekat, nazvan "magično ostrvo", iznenada pojavio. Dok ga na slikama, koje su načinjene posle tog perioda, više nije bilo.

Inače, Titan je jedino planetarno telo u Sunčevom sistemu, pored Zemlje, koje ima tečnost na velikim prostranstvima. Ali, za razliku od Zemlje, te površine nemaju vodu. Titanska mora su formirana od reka tečnog metana i etana. U suštini, sastavljena su od lakših goriva.

Ispod debele i maglovite atmosfere Titana, naučnici su takođe otkrili ledene planine i dine koje su napravljene od organskog "peska". Titan ima vremenske sisteme slične onim vodenim na Zemlji. Astronomi veruju da je čudna karakteristika na Titanu uzrokovana zbog promenljive sezone.

- Najverovatnije je da nekoliko različitih procesa, kao što su vetar, kiše i plime, utiču na jezera metana i etana na Titanu. Pokušavamo da uočimo sličnosti i razlike sa geološkim procesima koji se dešavaju na Zemlji, što bi nam pomoglo da bolje razumemo naše "vodeno" okruženje - rekao je Džejson Hofgartner sa Univerziteta Kornel u Njujorku.

(Telegraf.rs / Izvor: dailymail.co.uk)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Više sa weba

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA