MAPA PAMETNIH U EU: Srbi su ispred Hrvata, Bosanaca i Makedonaca! (FOTO)

Jakub Marian, češki matematičar i lingvist, objavio je na svom blogu zanimljivu kartu koja prikazuje prosečnu inteligenciju u zemljama Evrope

  • 65

Jakub Marian, češki matematičar i lingvist, objavio je na svom blogu zanimljivu kartu koja prikazuje prosečnu inteligenciju u zemljama Evrope.

Karta je nastala prema statističkim podacima iz 2007. godine, napominje Marian u priloženom tekstu. Objavljena je u radu "G faktor međunarodnih uporedbi kognitivnih sposobnosti" Heinera Rindermana, koji je koristio podatke o testovima inteligencije u državama Evrope.

Kvalitet edukacije umnogome utiče na rezultate testova inteligencije pa niži IQ ukazuje na manji pristup kvalitetnoj edukaciji, a ne na urođenu inteligenciju. Takođe, uslovi testiranja utiču na rezultate: bogatije zemlje češće će omogućiti bolje uslove prilikom testiranja, piše Marian.

- U ovim je statistikama Kosovo deo Srbije i Krim deo Ukrajine. Nažalost, nije bilo podataka za Crnu Goru - napominje on.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Više sa weba

Komentari

  • ivan

    30. jun 2014 | 20:32

    Rasisticko istrazivanje koje hoce da pokaze superiornost zapadne civilizacije nad istocnom

  • nina

    30. jun 2014 | 20:44

    pa i nije cudo sto nema podataka za cg hahahaha

  • Goran

    30. jun 2014 | 22:11

    Ovo u opste nije tacno. A drugo,inteligencija jedno a znati tj.nauciti je nesto drugo. Ljudi sa velikom IQ ne moraju da su naucnici mogu da budu obicni ljudi. Pre par godina zena koja je za tu godinu imala najvecu IQ je inače domacica tj.ne radi.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA