POSLE POLA VEKA ĆUTANJA: Progovorio Staljinov dvojnik! (FOTO)

Feliks Gadžievič Dadajev, 85-godišnji general poručnik, pravog Staljina sreo je samo jednom, na pet minuta. On priča o svojoj najtajnijoj ulozi zbog koje više od pola veka živi u strahu za vlastiti život, premda je realna opasnost za starca nestala poodavno

  • 6

Da sada ustane iz groba, Josif Visarionovič Džugašvili imao bi 136 godina i dosta vernih fanova. Međutim, ovaj diktator imao bi problema sa pronalaženjem poverljivih saradnika, s obzirom na to da je većina onih koje za života nije pogubio odavno "dematerijalizovana" prirodnim putem.

Ali ne svi! List Komsomolskaja pravda objavio je pre par godina da svetom hoda službeni dvojnik jednog od najgorih zločinaca u istoriji čovečanstva.

Čoveka kome je morao biti identičan sreo je samo jednom, na pet minuta Feliks Gadžievič Dadajev, 85-godišnji general poručnik, lik iz enciklopedije “Vojnici 20. veka”, zatim profesor i višestruko odlikovani glumac, na promociji svoje nove knjige pristao je da da intervju za Komsomolskaju pravdu. To je prvi nastup u kome govori o svojoj najtajnijoj ulozi zbog koje više od pola veka živi u strahu za svoj život, premda je realna opasnost za starca nestala verovatno poodavno.

Ipak, do 1996. godine i skidanja oznake tajnosti sa starih kremaljskih dokumenata samo je nekoliko KGB-ovaca znalo za najveću tajnu njegove biografije. Dadajevu je o tome bilo zabranjeno da govori čak i svojoj porodici pa njegovi najbliži decenijama nisu imali pojma da im je njihov brat, muž ili otac, a ne Staljin mahao s Lenjinovog mauzoleja.

Vitalni Dadajev, smatra da je još prerano za opširniji razgovor o pojedinim temama, a za neke smatra da ih ne sme ni da spomene.

- Još u mladosti drugovi su me zadirkivali zbog strahovite sličnosti i zvali me Soso (tako se tepalo Staljinu). Ljutio sam se na njih, ali duboko u sebi bio sam ponosan zbog sličnosti s velikim Ocem naroda - priseća se Dadajev, rodom s Kavkaza kao i Staljin, ali ne Gruzijac, nego Dagestanac. Visok je 170 centimetara, dva manje od "originala". I još jedna sitna razlika: mlađi je od originalnog Staljina 45 godina.

- Mnogo sam toga proživeo, jako ostario u ratu, a imali smo i uhodanu proceduru šminkanja i maskiranja. Plastičnih maski poput današnjih nije bilo - objašnjava Dadajev.

Pre rata je bio talentovani plesač, žongler, glumac i zabavljač. Izabran je u Državni ansambl pesme i plesa, ali tada je Sovjetski Savez napala Hitlerova nacistička Nemačka. Sličnost Staljinu upadala je u oči mnogim oficirima.

Pedesetih su objavili da sam streljan kako me ne bi tražili, priča Dadajev Slučajno ili ne, taj je podatak dobro došao zloglasnoj tajnoj policiji koja je tražila čoveka baš takvog izgleda, pritom i glumca. Verovatno samo on zna kako se osećao kad su mu posle jednog nastupa 1943. prišli ljudi Lavrentija Berije, odveli ga bez objašnjenja i ukrcali na  tajni let za Moskvu. Počele su višemesečne pripreme pod budnim okom NKVD-a.

Morao je da se ugoji 11 kilograma, da “skine” govor, mimiku i kretanje Josifa Visarionoviča, a fizičke razlike poput oblika ušiju rešavale su se specijalnim umecima. Moralo je da se pazi i na tetovaže koje je Dadajev imao na rukama. Zanimljivo, Komsomolskaja pravda ne navodi o kakvim je tetovažama reč, ali one su u ruskoj tradiciji simbol za bandita odmetnika od države.

- Kako šminker nije mogao uvek da bude uz mene, naučio sam da nanosim smeđi sloj boje, a zatim da se čeličnom četkom udaram po licu kako bih dobio efekt ospica. Kada bi se lice osušilo, napuderisao bih se - opisuje Dadajev.

On i ostali dvojnici posećivali su parade i pozorišne predstave, čitali govore, čak primali i razne delegacije. Čoveka kome je morao biti identičan Dadajev je sreo samo jednom, na pet minuta, i priznaje da se od šoka ne seća mnogo toga, osim Staljinovog osmeha i klimanja glavom. Njegov novi život počeo je da se temelji na motu Ćutanje je zlato i na stalnom strahu da se iz te glumačke uloge neće živ izvući.

Dadajev tvrdi da je Staljin imao četiri dvojnika. Kada bi vođa iz Kremlja išao na primer, aerodrom, redovno bi to bio dvojnik jer je pravi Staljin anonimno prevožen alternativnim putem. Na pitanje da li se ikada susreo s ostalom trojicom lažnih Staljina i zna li nešto o njima, Dadajev ne želi da odgovori. I danas nosi pištolj, "za svaki slučaj". Prijatelji tvrde da mu je baš oprez sačuvao glavu svih ovih godina.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Više sa weba

Komentari

  • hercegov grad

    4. avgust 2014 | 19:19

    Vas komentar je sraman jer ste zaboravili najveceg zlocinca na svetu, a to je Amerika!

  • Kobre

    5. avgust 2014 | 00:42

    Ne, nije bio zlocinac nego dobar covek iz Gruzije koji je ubio vise od 1 milion Ukrajinaca i ne zna se koliko Rusa u Sibiru (???) Pljujete Tita a ovog ludaka dizete u nebesa. SRAMOTA!!!

  • mili

    4. avgust 2014 | 18:28

    NIJE BIO ON ZLOCINAC,NEGO PAMETAN COVEK TAKAV COVEK TREBA DA SE RODI DA DOVEDE SVETSKU I BELOSVTSKU BANDU TAMO GDE JE I STALJIN ODVODIO RECI U SUVISNE.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA