DO SAD NEVIĐENA: Pogledajte kako na 3D snimku izgleda galaksija u kojoj je i naš Mlečni put (VIDEO)

Skup galaksija koje su naučnici uspeli da prikažu 3D animacijom potpuno će vas oduševiti i prikazati vam Zemlju iz perspektive koju još niste videli

  • 3

Znate li šta je Laniakea? Velika većina stanovnika Zemlje nikada nije čula ovo ime, a kamoli pomislila da je u pitanju naš dom, odnosno galaksija u kojoj se nalazi i Mlečni put. 

Naime, naučnici su ogromnoj super-grupi galaksija dali upravo ime Laniakea. Oni su uspeli da je prikažu pomoću 3D animacije, a rezultat je neverovatan.

Reč Laniakea na havajskom jeziku znači beskrajni raj, što je prikladan opis za strukturu staru 500 miliona svetlosnih godina, koja sadrži preko 100.000 galaksija i teži kao nekoliko milijardi sunaca.

Naučnici odavno znaju da se galaksije uvek grupišu i da nisu raspoređene bez reda. U najvećem broju slučajeva galaksije su nanizane kao biseri. Na mestima na kojima se presecaju formiraju ogromne super-grupe galaksija čije kretanje zavisi od gravitacije.

Mlečni put nalazi se na rubu jedne takve super-grupe. U Laniakei galaksije se kreću ka regionu koji se zove veliki Atraktor, a koji predstavlja centralni gravitacioni deo.

Istraživači su Mlečni put uspeli da pronađu pomoću pejzaža dolina, brda i vode, a koji su snimljeni na površini Zemlje, kao pomoću kretanja unutar galaksije.

Pogledajte video:

(Telegraf.rs / Izvor: dailymail.co.uk)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Više sa weba

Komentari

  • Tabula

    4. septembar 2014 | 14:38

    Prelepo... Mislim, prelepo je videti koliko smo mali naspram pravih fizickih velicina.

  • Милан

    4. septembar 2014 | 15:09

    Нека ми сад неко само спомене да ванземальци не постоje и да смо сами у свемиру.

  • Leonardo di Serbio

    4. septembar 2014 | 14:45

    I kako covek da se ne oseti beznacajnim i malim kada vidi sve ovo?

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA